NOS Nieuws

'Mishandelingen Gorinchem kwamen door ruzie tussen vriendengroepen'

Aan de mishandelingen in Gorinchem die afgelopen dagen tot ophef leidden, ligt mogelijk een langdurige ruzie tussen twee groepen scholieren ten grondslag. Het gaat om leerlingen van verschillende middelbare scholen in de stad.

Een vriend van de slachtoffers zegt tegen de NOS dat de ruzie vorige week vrijdag bij een school zou worden uitgepraat, maar dat dat niet goed ging. De politie moest eraan te pas komen, zegt hij. Later die dag liep het in een park opnieuw uit de hand.

Regionale omroep Rijnmond sprak met twee vrienden van slachtoffers van de vechtpartij. Die zeggen dat een van hun vrienden volgens de daders een meisje in haar billen had geknepen op de kermis, een paar weken geleden. De vriend van het meisje kwam vrijdag met tientallen anderen verhaal halen bij de vriendengroep, die vaak in het park rondhangt. Drie jongens werden vervolgens door zo'n twintig anderen in elkaar geslagen.

Verslaggever Edwin van den Berg was de hele dag in Gorinchem en sprak met veel jongeren en met ouderen. Hij merkt dat de zaak gevoelig ligt in de stad. "Ze willen een heleboel vertellen, maar dan wel zonder de camera erbij." Over de achtergrond van de daders gaan verschillende verhalen. "De een heeft het over een gemengde groep, de ander over een groep met jongeren met een Marokkaanse achtergrond."

Het is een heel gemêleerd gezelschap en echt niet alleen getinte jongeren.

Reinie Melissant, burgemeester Gorinchem

Burgemeester Reinie Melissant (CDA) weet nog niet precies wat de achtergrond van de mishandeling is. "Ik ben nog bezig om het plaatje compleet te krijgen", zegt ze. De politie heeft vijf aangiftes binnengekregen vanwege de groepsmishandeling. Er is een groot aantal verdachten in beeld, maar nog niemand is aangehouden. Dat komt volgens de burgemeester omdat ook de politie eerst goed op een rijtje wil hebben wat er is gebeurd.

Ze sprak de afgelopen dagen met jongerenwerkers, scholen, Marokkaanse moskeeën, kerken en de politie. Daardoor is haar wat meer duidelijk geworden over de daders. In tegenstelling tot wat ook op sociale media rondgaat, hebben die niet allemaal een Noord-Afrikaanse achtergrond. "Het is een heel gemêleerd gezelschap en echt niet alleen getinte jongeren. Er is een harde kern van jongeren die denken dat ze alles kunnen maken in de openbare ruimte. Dat is niet acceptabel en dat gaan we aanpakken."

Volgens burgemeester Melissant heeft Gorinchem een jongerenprobleem:

Burgemeester Gorinchem: we hebben een jongerenprobleem

Volgens een lokale nieuwssite zijn enkele jongens die herkenbaar in beeld zijn op de veel gedeelde video's door hun school geschorst. "We weten niet hoe medeleerlingen op hen gaan reageren als ze op school verschijnen. Het is dus eerder bedoeld als bescherming van deze leerlingen dan als straf", zegt schoolbestuurder Henri van Breugel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl