NOS NieuwsAangepast

Vijf aangiftes om mishandelingen Gorinchem, verdachten in beeld

Bij de politie zijn vijf aangiftes binnen vanwege mishandeling door een groep jongeren in Gorinchem. De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, zijn allemaal rond 14 jaar oud.

De politie werd vrijdag van verschillende kanten gewezen op beelden van zware mishandelingen in een park in Gorinchem. Sindsdien is volgens de politie "een groot aantal" verdachten in beeld gekomen. De politie verwacht vandaag niet nog met een nieuwe verklaring te komen.

Er zijn filmpjes van verschillende mishandelingen, waarop is te zien dat de slachtoffers worden geslagen en getrapt door een groep aanvallers. De politie kijkt welke daders daarin welke rol spelen en welke strafbare feiten er worden gepleegd. Er zijn veel getuigen en de politie verwacht op korte termijn verdachten te kunnen oppakken.

Minister Grapperhaus van Justitie sprak in de Tweede Kamer zijn afschuw uit. Verder wil hij noch minister Dekker er nu verder op in gaan omdat de recherche aan het werk is.

Uit het niets

Omdat beelden veel informatie opleveren, wil de politie die graag zien. Maar de politie roept ook op de beelden niet meer te delen en waar mogelijk offline te halen, omdat de video's confronterend kunnen zijn voor de slachtoffers en hun familie.

Een moeder van één van de slachtoffers riep op sociale media mensen op om de beelden juist wél te delen, omdat ze wil dat de daders gepakt worden. In een interview met De Telegraaf zegt ze dat haar zoon vrijdag met twee vrienden had afgesproken in een park. toen ze uit het niets werden aangevallen door een groep van veertig jongens.

Thuisgebleven

Haar zoon is de hele week thuisgebleven van school en heeft volgens de krant over zijn hele lichaam beurse plekken. "Overdag houdt hij zich sterk, maar 's nachts komt de angst eruit. Dan gaat hij lopen malen," zegt de moeder. De drie jongens kenden hun aanvallers niet.

PVV-leider Geert Wilders spreekt van gewelddadig racisme, "waarin een blanke jongen door allochtoon tuig in elkaar wordt gemept." De politie heeft nog niets gezegd over de achtergrond van de verdachten.

Minister Grapperhaus wilde dus niet op de kwestie ingaan maar zei wel dat de politie zijn werk doet "ongeacht de achtergrond van individuen".

Ook andere Tweede Kamerleden willen weten wat er is gebeurd:

Kamer spreekt afschuw over Gorinchem uit

Burgemeester Melissant van Gorinchem is geschokt over de reeks mishandelingen. "Het is afschuwelijk en onacceptabel. Ik begrijp dat iedereen die deze beelden ziet net als ik geschrokken en bezorgd is", schrijft ze in een verklaring.

Volgens Bert-Jan Kollmer, bestuurder van scholengemeenschap OVO in Gorinchem, zijn er tientallen leerlingen betrokken bij de incidenten, van allerlei scholen in Gorinchem. Hij noemt de mishandelingen mensonterend. "Daar moeten wij iets aan doen. Het is het gesprek van de dag in Gorinchem."

Volgens Kollmer heeft OVO gisteren ouders en leerlingen een brief gestuurd over de incidenten. "Dat was vooral om te informeren over wat er aan de hand is. Pas op met het bezoeken van het park in Gorinchem."

Kollmer zit volgende week om de tafel met de burgemeester en de politie. Volgens hem heeft de politie nog zeker een week nodig om verder onderzoek te doen. "Wij op de scholen hebben al besloten dat we met alle directeuren dit bespreekbaar maken in de klassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl