Pro Shots
NOS Voetbal

De Boer: 'It's all about the money en winnen in Amerika'

Twee prijzen en op het nippertje de finale van de Amerikaanse competitie misgelopen. Dat is het resultaat van het eerste seizoen van Frank de Boer als coach van Atlanta United.

Nu de competitie in de Verenigde Staten is afgelopen, is De Boer even terug in Nederland. Hij meldde zich woensdag voor de algemene vergadering van de CBV, de organisatie voor coaches uit het betaalde voetbal in Nederland.

"Ik mis Nederland niet echt, daarvoor ben ik te druk bezig met mezelf en de club. Dan heb je geen tijd om iets te missen. Maar natuurlijk is het na negen maanden, waarin ik mijn familie weinig heb gezien, fijn om hier weer even te zijn", zegt De Boer in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder.

Atlanta United won onder leiding van De Boer de Amerikaanse beker en ook de Campeones Cup, een duel tussen de kampioenen van de VS en Mexico. Atlanta raakte echter wel de landstitel kwijt, doordat het de ploeg niet lukte om de Eastern Conference te winnen en zich daarmee te plaatsen voor de finale van de Major League Soccer (MLS).

De Boer: 'Ik kijk nu wel anders naar Nederland'

Sportief had het dus nog iets beter gekund, maar De Boer is het afgelopen jaar wel gegroeid als coach en ook als mens, vertelt hij. "Ik kijk wel anders naar Nederland nu, je beseft dat alles hier wel heel goed geregeld is. Qua infrastructuur zeker, maar ook als je kijkt naar het contrast tussen arm en rijk. Het aantal homeless people (daklozen, red.) dat je daar ziet op straat is schrijnend", zegt De Boer.

De trainer geniet van de Amerikaanse sportmentaliteit, maar ziet ook dat er op andere vlakken nog winst te boeken is in vergelijking met de Europese clubs waar hij werkte. "Het gaat om een combinatie van beide. Wij hebben het innovatieve en tactische, maar zij hebben een mentaliteit van 'it's all about the money en winnen'. Daar gaat het om in Amerika."

Credits voor Koeman en Oranje

In de periode dat De Boer in Amerika zat, heeft het Nederlands elftal zich intussen voor het eerst in zes jaar weer voor een eindtoernooi geplaatst.

De voormalig Ajax-trainer heeft het op de voet gevolgd en verbaasde zich over de kritiek op het spel van Oranje na de interland tegen Noord-Ierland, waar de kwalificatie werd veiliggesteld.

"Ik vond het juist heel professioneel. Er viel niets te halen op dat moment, laten we dan gewoon 0-0 spelen. Dan zijn we gekwalificeerd. Ik vind dat we daar trots op mogen zijn, dat we dat kunnen als Nederland. Natuurlijk wil je met mooi en attractief voetbal winnen. Maar soms heb je dat een dag niet. Dan moet je blij zijn dat een team zo kan reageren", aldus De Boer.

'Oranje professioneel tegen Noord-Ierland'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl