Calvin Stengs en Myron Boadu met Oranje-captain Georginio Wijnaldum ProShots

Natuurlijk is AZ trots op de Oranje-debutanten Myron Boadu en Calvin Stengs. Maar als het goed is, zijn ze pas de eerste lichting exponenten van een intensief en onderscheidend Alkmaars jeugdplan.

Tien jaar geleden werd AZ meegesleurd in de malaise nadat het imperium van zakenman en clubeigenaar Dirk Scheringa was ingestort. Sindsdien wordt er vol ingezet op de ontwikkeling van eigen jeugd. En daar plukt de club nu de vruchten van.

"Dit is een logisch gevolg van wat we hier iedere dag aan het doen zijn", stelt Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding van de Alkmaarders.

Grote clubs

"Wij hebben het hier voor elkaar gekregen dat we met het vele geld van de grote clubs kunnen concurreren door de jongens hier een goed plan te presenteren."

De doelstelling was om in 2020 minimaal vijf basisspelers uit de eigen opleiding te hebben. En dat zijn nu al meer dan alleen eredivisiespelers. AZ kan inmiddels op eigen kracht de strijd aan met de nationale top.

AZ treedt tegen Antwerp aan met zeven spelers uit de eigen jeugd ProShots

Met Guus Til (inmiddels verkocht aan Spartak Moskou), Boadu en Stengs zijn sindsdien al drie spelers uit de Alkmaarse jeugd gedebuteerd die in het nieuwe tijdperk zijn opgegroeid.

"Deze toptalenten werden vroeger niet betiteld als toptalenten", zegt technisch directeur Max Huiberts, die het belangrijk vindt dat jeugdvoetballers de tijd krijgen zich te ontwikkelen. "In het verleden hebben we wel eens een speler te vroeg afgeserveerd."

Cocu

De meest succesvolle Oranje-international uit de AZ-opleiding is nog altijd 101-voudig international Phillip Cocu.

Recenter debuteerden Ron Vlaar (2005), Adam Maher (2012), Wesley Hoedt (2017) en Ruud Vormer (2018) in Oranje, maar zij hebben nooit gespeeld op het hypermoderne trainingscomplex in Wijdewormer.

AZ-jeugd heeft nog meer te bieden dan Boadu en Stengs: 'Als het goed is wel' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat zijn twee pupillen meteen een hoofdrol vertolkten tegen Estland, had Brandenburg ook niet durven dromen. Stengs bereidde twee goals voor, Boadu maakte er zelfs eentje. "Een klein juichje ging er bij de goal van Myron wel over de bank."

En er komt volgens Brandenburg nog veel meer aan de komende jaren, waarbij Stengs en Boadu de Alkmaarse jeugd volgens hem een enorme prikkel zullen geven.

"Ze laten aan al die andere jongens die eraan gaan komen zien dat er perspectief is", zegt hij trots.

STER reclame