José Mourinho tijdens zijn eerste training bij Tottenham Hotspur
NOS Voetbal

Mourinho gaat passie brengen bij de club waar hij 'nooit zou willen werken'

Veel tijd hebben de fans van Tottenham Hotspur niet gehad om te wennen aan het vertrek van hun trainer Mauricio Pochettino. Dinsdagavond vloog de Argentijn eruit bij de Engelse voetbalclub en de volgende ochtend al werd José Mourinho gepresenteerd als nieuwe manager.

In zijn kielzog neemt de Portugees zijn landgenoten João Sacramento en keeperstrainer Nuno Santos mee. Beide assistenten komen over van Lille, over een week de volgende tegenstander van Ajax in de Champions League.

Ondanks de snelle aanstelling was Mourinho niet de eerste aan wie de club dacht bij de invulling van de vacature. Een maand geleden al informeerde Tottenham naar Brendan Rodgers, de trainer van het goed presterende Leicester City. De kampioen van 2016 en huidige nummer twee van de Premier League wenste echter niet mee te werken aan een tussentijdse transfer.

25 prijzen

De 56-jarige Mourinho heeft tot medio 2023 getekend bij Tottenham. Kijkend naar de statistieken is dat geen verkeerde keuze: in zijn loopbaan wist de trainer met vijf verschillende clubs 25 prijzen te winnen, waaronder acht landstitels, twee keer de Champions League en één keer de Europa League.

José Mourinho met de beker na de Champions League-winst met Internazionale in 2010

Maar anderzijds is zijn komst naar 'The Lilywhites' wel weer opvallend. Daniel Levy, de voorzitter van Tottenham, staat erom bekend een harde onderhandelaar te zijn en zuinig met de centen om te springen. Maar nu tast hij wel degelijk diep in de buidel.

Dubbele salaris

Hoewel de BBC het houdt op een basissalaris van 9,3 miljoen euro, heeft de Britse tabloid The Daily Mail berekend dat Mourinho bijna het dubbele gaat verdienen ten opzichte van Pochettino: 17,5 miljoen euro per jaar. In de Premier League schijnt alleen het loonstrookje van Manchester City-coach Pep Guardiola er nóg florissanter uit te zien.

Maar wat misschien nog wel meer de wenkbrauwen doet fronsen, is een uitspraak die Mourinho in 2015 deed als manager van Chelsea. Voorafgaand aan de 'Londense finale' om de League Cup tussen zijn ploeg en de Spurs zei hij met grote stelligheid nooit voor Tottenham Hotspur te willen werken. "Ik heb een hele sterke emotionele band met Chelsea", liet Mourinho optekenen.

'Ik mis voetbal'

Maar die tijden zijn blijkbaar veranderd. De in december 2018 bij Manchester United ontslagen Portugees maakte er de afgelopen tijd geen geheim van het werk als trainer te missen. Hij gaf in een interview zichtbaar geëmotioneerd toe niet te kunnen genieten van zijn vrijheid. "Ik mis het. Ik mis het voetbal, de adrenaline, het veld, mijn werk."

Het vertrek van Pochettino maakt ondertussen veel los op de sociale media. Spelers van Tottenham hebben lovende woorden over voor de Argentijn. Zo bedankt aanvoerder Harry Kane de trainer voor alle mooie momenten in de afgelopen vijf-en-een-half jaar: "Je was mijn manager, maar ook mijn vriend."

Ploeggenoot Dele Alli laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "Ik kan deze man niet genoeg bedanken. Hij heeft mij zo veel geleerd. Ik ben dankbaar voor alles wat hij voor mij gedaan heeft." Alli wenst Pochettino veel succes en hoopt hem in de toekomst weer te zien.

Ook de fans van Tottenham Hotspur (en die van Chelsea) lieten van zich horen na de aankondiging dat de manager die zo succesvol was bij die ene Londense club (drie landstitels met 'The Blues') nu aan de slag gaat bij een andere Premier League-club. De reacties waren niet altijd even positief.

Hoewel, niet iedere Spurs-supporter ziet het zo duister in:

Bij de Chelsea-aanhang maakt Mourinho zich er tegelijkertijd niet populairder op:

Hoe dan ook, Mourinho heeft er zin in. Hij belooft de Spurs 'passie' en iedereen bij de club 'gelukkig te maken'. En hij kijkt uit naar de uitdaging. Want die ligt er onmiskenbaar. Tottenham, de verliezend Champions League-finalist van afgelopen seizoen, is in de Premier League afgegleden naar een beschamende veertiende plaats.

Aan twaalf wedstrijden heeft de ploeg slechts veertien punten overgehouden. Eentje meer maar dan West Ham United, de tegenstander van komende zaterdag. En ook al een een Londense club, immer goed voor de nodige rivaliteit. Mourinho kan zijn borst vast natmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl