Prins Andrew, afgelopen september bij een herdenking in België

Epstein-interview is niet de eerste affaire rond 'Airmiles Andy'

Het doek is voorlopig gevallen voor prins Andrew. Na een spraakmakend interview over zijn banden met seksueel misbruiker Jeffrey Epstein heeft hij besloten de komende tijd geen publieke functies meer te vervullen.

Het is niet de eerste keer dat de prins in opspraak raakt. Zijn luxueuze levensstijl en zijn vele dubieuze vrienden bleven niet onopgemerkt in de Britse schandaalpers.

Helikopterpiloot

Andrew is na prins Charles en prinses Anne het derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Na zijn middelbare schooltijd ziet hij verder leren niet zitten en hij meldt zich in 1979 bij de Royal Navy, waar hij wordt opgeleid tot helikopterpiloot.

In 1982 neemt hij deel aan de Falklandoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. De inzet van deze oorlog was een Britse eilandengroep, de Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië. Andrew pikte met zijn helikopter onder meer Britse drenkelingen op uit zee nadat hun schepen door Argentijnse raketten waren geraakt.

Prins Andrew en Sarah Ferguson op hun bruiloft

Hij trouwt in 1986 met zijn niet-adellijke jeugdvriendin Sarah Ferguson en krijgt van zijn moeder de titel hertog van York. Andrew en 'Fergie' krijgen twee dochters, prinses Beatrice in 1988 en prinses Eugenie in 1990. Het huwelijk houdt geen stand. Na een stroom van geruchten over huwelijksproblemen scheidt het paar in 1996.

'Randy Andy'

Na zijn scheiding bouwt prins Andrew een playboy-reputatie op die hem de bijnaam 'Randy Andy' (ranzige Andy) bezorgt. Hij verschijnt op jetset-feesten overal ter wereld, met iedere keer weer een andere mooie vrouw aan zijn zijde.

Hij is volgens de Britse pers innig bevriend met Saif-al-Islam, de zoon van de voormalige Libische dictator Kadhafi en ontmoet de dictator zelf ook bij zeker één gelegenheid. Verder ontvangt hij volgens de pers de schoonzoon van de verdreven Tunesische president Ben Ali op Buckingham Palace en laat zich trakteren op een vakantie in Tunesië door een Libische wapensmokkelaar.

Ook worden vraagtekens gezet bij zijn financiële handel en wandel als hij zijn landgoed Sunninghill Park in Berkshire voor 3,5 miljoen euro boven de vraagprijs verkoopt aan de schoonzoon van de toenmalige president van Kazachstan. Het landgoed werd door koningin Elizabeth aan de prins en zijn vrouw geschonken als huwelijkscadeau en stond toen al vijf jaar te koop.

Prins Andrew en de Filipijnse president Arroyo tijdens een van zijn reizen

Zijn voorkeur voor eersteklas reizen en het gebruik van vliegtuigen en helikopters op afstanden die ook gemakkelijk met de auto of de trein kunnen worden afgelegd, leveren hem de bijnaam 'Airmiles Andy' op. Met zijn luxe reisgedrag overschrijdt hij zijn koninklijk reisbudget met ruim 700.000 euro.

In 2011 moet hij zijn functie van bijzonder Brits handelsambassadeur opgeven vanwege de toenemende kritiek op zijn vriendschap met multimiljonair Epstein.

Storm van kritiek

Epstein werd in juli aangehouden omdat hij verdacht werd van het misbruik van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en een Caribisch privé-eiland. Een paar weken later pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

De prins wordt er door een van de slachtoffers van Epstein van beschuldigd dat hij ook heeft meegedaan aan de misbruikpraktijken van Epstein, maar hij spreekt die beschuldiging tegen. Na een interview met de BBC, waarin hij geen enkele compassie toont met de slachtoffers, barst er een storm van kritiek los. Nu besluit hij dus zijn koninklijke taken voorlopig neer te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl