ANP

Op de trap van het stadhuis in Haarlem is een explosief gevonden. De politie zegt dat het vermoedelijk gaat om een handgranaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het voorwerp meegenomen.

Na de vondst rond 15.30 uur werden het stadhuis en de directe omgeving ervan ontruimd. Inmiddels is alleen de trap waar het explosief op lag nog afgezet, voor sporenonderzoek.

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem vindt dat de dader of daders te ver zijn gegaan met hun actie vandaag. "Het neerleggen van een geweldsmiddel waar dan ook, en zeker bij het stadhuis, symbool van de lokale democratie en het lokale bestuur, is uitermate kwalijk en ontoelaatbaar."

Extra beveiligd

Wie het explosief heeft neergelegd, is nog onduidelijk. Of er een verband is met de bedreiging van de burgemeester wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder van de burgemeester waren er recent geen nieuwe bedreigingen.

Jos Wienen wordt al lange tijd bedreigd. Hij krijgt daarom extra persoonsbeveiliging. Voor het stadhuis stonden ook lange tijd zwaarbewapende agenten, maar later werd de beveiliging daar afgeschaald. Ook Wienen wordt minder streng beveiligd dan voorheen.

STER reclame