De beveiliging van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen is afgeschaald. Wienen kan weer zonder beveiliging over straat en verblijft weer regelmatig thuis, zo vertelt hij aan NH Nieuws.

In het interview laat hij weten wat het voor hem betekent:

Burgemeester Wienen kan weer zonder beveiliging over straat

"Het was vervelend om constant mensen om je heen te hebben en je niet vrij door de stad te kunnen bewegen. Nu kan dat wel weer en dat is heerlijk. De spontaniteit heb ik het meeste gemist. Even de stad in of een stukje fietsen, alles moest gepland", aldus Wienen.

Volledig vrij van politiebescherming is de burgemeester nog niet. Er zijn nog een aantal maatregelen waar hij zich voor de veiligheid aan houdt. Hij wil niet in detail treden, "maar het is wel van een andere orde dan wat het was."

De burgemeester werd sinds september vorig jaar zwaar beveiligd na ernstige bedreigingen. Er is nooit bekendgemaakt wie Wienen bedreigde.

Safe-house

Het huis van de burgemeester in het centrum van Haarlem werd dag en nacht bewaakt. Politie surveilleerde op straat en rond het huis werden beveiligingscamera's opgehangen. Wienen verbleef met zijn gezin in een safe-house en werd constant beveiligd door zwaarbewapende agenten. Ook was er politie op de Grote Markt van Haarlem te zien op de momenten dat de burgemeester in het stadhuis was.

Wienen was niet blij met het beeld dat daardoor ontstond, maar bang was hij naar eigen zeggen niet. "Ik heb er geen moment wakker van gelegen en ben nooit angstig geweest. Het is waarschijnlijk voor iedereen verstandig om goed om je heen te kijken en op te letten als er rare dingen gebeuren, maar ik voel me helemaal rustig. We zijn weer terug bij normale tijden", aldus de burgemeester.

In februari kreeg Wienen de Machiavelliprijs. Hij nam die in ontvangst namens alle bedreigde burgemeesters in Nederland.

De NOS sprak in februari met burgemeester Wienen over zijn beveiliging:

Burgemeester Wienen over zijn beveiliging

STER reclame