EPA
NOS Nieuws

Senaat VS stemt in met wetsvoorstel over bescherming mensenrechten Hongkong

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem ingestemd met een wetsvoorstel dat ten doel heeft de mensenrechten in Hongkong te beschermen.

Het voorstel houdt in dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken minstens één keer per jaar moet garanderen dat Hongkong genoeg autonomie heeft om bepaalde handelsvoordelen met de VS te behouden. Tegen functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen mogen volgens de wet sancties worden ingesteld.

Het voorstel moet nog in overeenstemming worden gebracht met een soortgelijk voorstel dat door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. Ingewijden gaan ervan uit dat het Congres nog dit jaar een wet zal aannemen. Dat zou pogingen van de regering-Trump om een handelsakkoord met China te sluiten bemoeilijken.

China spreekt afkeuring uit

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stap van de Amerikaanse Senaat veroordeeld. China vindt dat de VS zich niet moet bemoeien met interne zaken tussen Hongkong en China, en dat invoering van de wet moet worden tegengehouden. Ook de regering in Hongkong zegt de stap "ten zeerste te betreuren".

China houdt vast aan het 'één land, twee systemen'-stelsel. In 1997, nadat de Britten hun kroonkolonie hadden overgedragen aan China, werd afgesproken dat Hongkong de eerste vijftig jaar zijn autonomie en vrijheden mocht behouden.

Maar in Hongkong is de laatste maanden een volksopstand uitgebroken tegen de Chinese bemoeienis en de eigen regering. De Chinese regering beschuldigt onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk van het oppoken van het vuur.

Intussen zijn China en de VS nog altijd verwikkeld in een handelsoorlog. Deze maand spraken de landen een raamwerk af voor de afbouw van handelstarieven, maar er is nog geen zicht op een definitief akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl