Buren in Alkmaar begrijpen niet waarom verwarde vrouw werd neergeschoten
Tientallen boze en bezorgde buurtbewoners hebben op een bijeenkomst in Alkmaar hun woede geuit over het neerschieten van een verwarde vrouw. De politie schoot vorige week op straat een vrouw (48) neer, die met messen en een hamer op straat vernielingen aanrichtte en zich tegen de politie keerde. Ze overleed een dag later aan haar verwondingen.
Het incident leeft erg in de wijk. Daarom kwamen de bewoners bij elkaar om van de betrokken organisaties te horen waarom er niet eerder is ingegrepen. De vrouw kampte al langer met psychische problemen en veroorzaakte regelmatig overlast. Daarover zijn ook meldingen gedaan.
De emoties liepen hoog op op de bijeenkomst waar de politie, GGD, GGZ, de woningcorporatie en een verslavingskliniek aanwezig waren om vragen te beantwoorden. Een van de aanwezigen riep: "Jullie moesten je schamen." Een ander: "Carla had overmeesterd kunnen worden in plaats van neergeschoten!", schrijft NH Nieuws. De buurtbewoners begrijpen niet waarom er niets gedaan is met alle meldingen over de overlast en problemen van de vrouw.
Niet opgeleid voor geestelijke hulpverlening
Een woordvoerder van de verslavingskliniek waar de vrouw bekend was, legt uit: "Wij zijn aan handen en voeten gebonden. We kunnen niet zomaar iemand tegen zijn wil opsluiten. Het is een dilemma."
De politie werd verweten dat agenten niet in gesprek zijn gegaan met de buurtbewoners, ook niet na afloop. Een vrouw: "Er is zo vaak gebeld door ons. Ik heb Carla gekend toen ze nog gewoon functioneerde. De politie heeft haar in de steek gelaten."
Politiewoordvoerder Menno Hartenberg heeft begrip voor alle emoties: "Wij zijn de eersten die gebeld worden. Niemand weet het nummer van de GGZ uit het hoofd. Dat van ons kent iedereen. Maar wij zijn niet opgeleid voor geestelijke hulpverlening."
Geen enkel antwoord
Een deel van de aanwezigen werd woedend toen een medewerker van de GGZ beweerde dat er altijd een bed beschikbaar is voor mensen met acute problemen, zoals de neergeschoten vrouw. "Hoe dan? Waarom was er die avond toen ze in die psychose raakte dan geen bed? Ze moest vier uur wachten? En daarna kwam er niemand meer."
Na afloop waren de meeste buurtbewoners ontevreden. "We hebben geen enkel antwoord gekregen", vindt overbuurman Quincy de Nijs. "Ja, ik weet nu dat ik twee wijkagenten heb, maar voor de rest was het zinloos. Iedereen heeft zijn straatje schoongeveegd."