De hoge hoed van Hitler
NOS NieuwsAangepast

Omstreden nazi-veiling in Duitsland met hoge hoed Hitler en jurk Eva Braun

In München gaan vandaag omstreden memorabilia van nazi-kopstukken onder de hamer. Zo wordt onder meer een hoge hoed geveild waarvan wordt gezegd dat die van Hitler was, een sigarendoos van Hermann Göring en een cocktailjurk van Hitlers vrouw Eva Braun.

De kledingstukken zaten in koffers die in mei 1945 door een inlichtingenofficier zouden zijn meegenomen naar Amerika.

Veilinghuis Hermann Historica brengt meer dan achthonderd items uit de Duitse geschiedenis onder de hamer, waaronder meer dan 250 stukken uit de nazitijd. Het huis organiseert vaker veilingen van nazi-objecten en ligt daarom geregeld onder vuur.

Kritiek

Er is veel kritiek op de veiling, onder meer vanuit de Joodse gemeenschap. Rabbijn Margolin van de European Jewish Association schrijft in een brief aan het veilinghuis dat "sommige dingen gewoon niet verhandeld moeten worden". De vereniging roept op om de veiling niet door te laten gaan.

Maar het veilinghuis is niet van plan hier gehoor aan te geven. Het is volgens eigenaar Bernhard Pacher niet aan hem om te beoordelen wat de kopers met de geveilde stukken doen. Het klantenbestand, zo zegt hij, bestaat onder meer uit musea en private verzamelaars die volgens hem zorgvuldig met de stukken omgaan.

Kopers moeten zich registreren

Verder benadrukt hij absoluut geen rechts-extremistisch publiek te willen bedienen. "De achtergronden van onze kopers zijn bij ons bekend en ik kan u verzekeren dat zich onder de kopers geen neonazi's bevinden. Integendeel", aldus Pacher.

Het veilinghuis doet er volgens hem alles aan om te voorkomen dat de stukken in verkeerde handen vallen. Zo is de toegang tot de veiling beperkt en moeten kopers die nog niet bekend zijn bij het huis zich uitgebreid registreren en bevestigen dat ze zich aan de Duitse wet houden die de omgang met nazistukken regelt.

Het veilinghuis veilde in 2016 een uniformjas voor 275.000 euro: Hitler zou de eigenaar zijn geweest. Een onderbroek die van Göring zou zijn geweest ging weg voor 3000 euro. De onderbroek bevindt zich op dit moment in de collectie van een militair museum in Azië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl