HOLLANDSE HOOGTE | AP

Twee New Yorkse gevangenbewaarders die verantwoordelijk waren voor het bewaken van de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein in de nacht dat hij zelfmoord pleegde, zijn op borgtocht vrijgelaten. Ze moeten een bedrag van bijna 100.000 euro betalen.

De twee werden gisteren aangehouden wegens het vervalsen van een gevangenisdocument. Zelf ontkennen ze daar iets mee te maken te hebben. Volgens hun advocaat worden ze "tot zondebok gemaakt".

De FBI doet nog onderzoek of "crimineel handelen" een rol heeft gespeeld bij de dood van de zakenman. Dat zei de hoogste gevangenischef in de VS, Kathleen Hawk Sawyer, tijdens een Senaatscommissie over het gevangenisstelsel.

De Texaanse senator Cruz vroeg vervolgens aan Sawyer of Epstein ook vermoord kon zijn. "Daar hebben we vooralsnog geen indicatie voor", antwoordde ze.

Nalatig

De twee bewaarders van Epstein zouden nalatig zijn geweest bij het bewaken van de miljonair in zijn cel. Ze moesten hem in de federale gevangenis elk half uur controleren en daarvan een logboek bijhouden. Volgens de aanklager deden ze dat niet nauwkeurig genoeg.

De aanklager zegt dat het duo, in plaats van verplichte rondes te doen, achter hun bureau zat en bezig was op de computer. Ook zouden de bewaarders in slaap zijn gevallen tijdens hun dienst. Achteraf pasten ze hun notities volgens de aanklager aan, waardoor het zou lijken alsof ze wel iedere dertig minuten checkten bij de miljardair.

Non-actief

De twee bewakers werden eerder al op non-actief gesteld, terwijl de FBI en de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie de omstandigheden rond Epsteins dood onderzochten.

Een maand voordat Epstein dood in zijn cel in een gevangenis in New York werd gevonden, was hij gearresteerd en beschuldigd van seksuele handel en misbruik van vrouwen en meisjes in Florida en New York. Eerder was hij al veroordeeld voor een zedendelict.

STER reclame