NOS NieuwsAangepast

25 verstekelingen in koelcontainer op veerboot Vlaardingen

Op een veerboot die onderweg was van Vlaardingen naar de Engelse haven Felixstowe is een groep van 25 verstekelingen aangetroffen. Ze zijn in een koelcel op een vrachtwagencombinatie gevonden. Vanaf het schip kwam het bericht dat er geen doden zijn, meldt de veiligheidsregio.

De verstekelingen zijn van boord gehaald en krijgen de eerste medische hulp:

Verstekelingen gevonden in koelcontainer op veerboot, hulpdiensten rukken massaal uit

Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hun situatie zou niet zorgelijk zijn. Het lijkt te gaan om een groep mannen.

Het is onbekend wat hun nationaliteit is. "Het lijkt erop dat de groep mannen die ik zag worden afgevoerd, uit het Midden-Oosten komt", zegt NOS-verslaggever Robert Bas. Sommigen hadden zilverkleurige reddingsdekens om tegen de kou.

Speurhonden

De bemanning heeft de verstekelingen buitengaats gevonden toen het schip een paar kilometer onderweg was. "Waarschijnlijk hoorden ze geluiden uit de koelcontainer komen", zegt een politiewoordvoerder. Het schip, de Britannia Seaways, is daarna teruggekeerd naar Vlaardingen.

De chauffeur van de vrachtwagencombinatie is door de politie aangehouden voor mogelijke betrokkenheid. Ook de verstekelingen zijn door de politie aangehouden. Zij slapen vannacht op een politielocatie. "Morgen proberen we hun identiteit vast te stellen", zegt de politiewoordvoerder.

De hulpdiensten rukten massaal uit naar de Vulcaanhaven. Minstens twintig ambulances waren aanwezig vanuit verschillende regio's.

De Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten is erg geschrokken. "Vooral het grote aantal mensen dat is aangetroffen baart ons grote zorgen", zegt ze. Er zijn steeds meer mensen die de oversteek wagen, stelt Jetten.

Of dat met de brexit te maken heeft, is volgens haar onduidelijk. "Ik denk dat mensen zo wanhopig zijn dat ze dit blijven proberen. Ondanks de tragische gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk nog niet zo lang geleden."

De politie heeft met speurhonden gezocht naar andere verstekelingen. Daarbij is niemand gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl