Protest tegen Assange's mogelijke uitlevering aan de VS bij de Britse ambassade in Australië
NOS NieuwsAangepast

Zweden staakt vervolging Julian Assange voor verkrachting

Zweden heeft het vooronderzoek in een verkrachtingszaak tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange stopgezet. De Zweedse zaaksofficier zegt dat ze te weinig bewijs heeft om de zaak door te zetten. "Na bijna tien jaar zijn de herinneringen van getuigen vervaagd." Ze twijfelt niet aan de oprechtheid van de vrouw die een aanklacht indiende.

Assange ontkent dat hij de vrouw heeft verkracht. Zij kan in hoger beroep gaan tegen het besluit van het OM.

Hacken

Assange zit vast in een Britse gevangenis. Hij werd in 2012 in het Verenigd Koninkrijk op verzoek van Zweden opgepakt wegens aanranding en verkrachting van twee vrouwen in Zweden in 2010.

Julian Assange in mei nadat hij was veroordeeld voor het schenden van borgtochtvoorwaarden

Hij kwam op borgtocht vrij en dook vervolgens onder in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, naar eigen zeggen omdat hij bang was dat hij door Zweden aan de VS zou worden uitgeleverd. De VS beschuldigde hem onder andere van aanzetten tot hacken en het openbaar maken van geheime Amerikaanse defensiedocumenten op de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Verjaard

Het verblijf in de Ecuadoraanse ambassade duurde zeven jaar. Toen hij er het afgelopen voorjaar door de politie werd uitgehaald, was de aanklacht in een van de Zweedse zaken verjaard. Het onderzoek naar de andere zaak werd een maand later heropend.

Assange verzet zich tegen uitlevering naar de VS. Het uitleveringsverzoek wordt in februari door een Britse rechtbank behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl