1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ProShots
NOS Voetbal

Surinaamse voetbaldroom krijgt in een paar dagen tijd serieus gestalte

Het Surinaamse voetbalelftal heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. In meerdere opzichten krijgt een voetbaldroom gestalte.

Dat uitgerekend Nigel Hasselbaink een van de treffers maakte in het afsluitende groepsduel met Nicaragua (1-2), was misschien nog wel een grotere overwinning voor het voetballand dan de kwalificatie op zich. Eindelijk kan bondscoach Dean Gorré door een versoepelde regelgeving putten uit de beoogde profs uit grote Europese competities.

Tot een paar dagen geleden moesten Nederlandse spelers met Surinaams bloed nog hun Nederlandse nationaliteit inleveren als ze voor Suriname wilden uitkomen. Maar door een zogeheten sportpaspoort is dat niet meer nodig.

Voorbeeld

Hasselbaink is de eerste die op deze manier speelgerechtigd werd. De aanvaller van Hapoel Beer Sheva, die in de eredivisie namens Excelsior actief was, bewees met een goal en twee assists in zijn eerste twee interlands meteen zijn meerwaarde. En een hoop Nederlandse spelers zouden zijn voorbeeld zomaar kunnen volgen in aanloop naar het eindtoernooi van 2021.

Gorré is al jaren bezig om het Surinaamse voetbal op de kaart te zetten. In 2015 leidde hij het land al even tijdens de WK-kwalificatie. Drie jaar later keerde hij terug als bondscoach en sindsdien zijn er grote sportieve stappen gemaakt.

ProShots
De Surinaamse bondscoach Dean Gorré

In de Nations League promoveerde Suriname door de recente successen naar de A-groep, de hoogste categorie binnen de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. Daarin bevinden zich ook gerenommeerde WK-deelnemers als Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica.

Deelnemen aan het wereldkampioenschap behoort ook tot de brutale doelstellingen van Gorré, zeker nu hij zijn selectie grof kan versterken dankzij de nieuwe regels. En kwalificatie voor de Gold Cup 2021 is voor de twijfelaars een mooi lokkertje zich in het avontuur te storten.

Enorme impuls

Warner Hahn (sc Heerenveen) zou op doel mogen staan. Met Stefano Denswil (Bologna), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen) en Ridgeciano Haps (Feyenoord) kan de verdediging een enorme impuls krijgen, terwijl ook de ervaren krachten Diego Biseswar (PAOK Saloniki) en Kelvin Leerdam (Seattle Sounders) in aanmerking komen. De snelle Ché Nunnely, die onlangs Willem II langs PSV schoot, is een van de vele talenten die Gorré in de gaten houdt.

Opvallend is dat Kenji Gorré, de zoon van de ambitieuze bondscoach, intussen voor Curaçao is gaan spelen. Ook daar is de ontwikkeling van het voetbal in een stroomversnelling geraakt.

Mogelijk staat Gorré junior tijdens de Gold Cup tegenover zijn vader, want ook Curaçao is verzekerd van een ticket voor de eindronde.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl