ANP

Het bedrijfsleven heeft vorig jaar 1,4 miljard euro schade geleden doordat vrachtwagens stilstonden of moesten omrijden door files. Volgens belangenorganisaties Transport en Logistiek Nederland en Evofenedex is dat het hoogste schadebedrag ooit gemeten, zeggen ze na een inventarisatie van onderzoeksbureau Panteia. Twee jaar geleden ging het nog om 1 miljard euro schade.

Op de A4 tussen de knooppunten Burgerveen en de N14 wordt de meeste schade geleden: 26,1 miljoen euro. Dat is al drie jaar op rij het grootste knelpunt voor vrachtvervoerders. Verder zijn de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem, en de A27 tussen Everdingen en Gorinchem drukke plekken op de snelweg.

De belangengroepen willen dat het kabinet ingrijpt, bijvoorbeeld door haast te maken bij de aanpak van de flessenhals op de A4. "Want terwijl wij nu de schade opnemen van vorig jaar, groeien de files gestaag door", zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post.

Slechter vestigingsklimaat

Ondernemersvereniging Evofenedex zegt dat de toenemende fileschade de logistiek van Nederlandse handels- en productiebedrijven onder druk zet. "Op lange termijn heeft dit een negatieve invloed op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Investeringen in infrastructuur zijn daarom hard nodig", stelt algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Zo wijzen de organisaties bijvoorbeeld op het verbreden van wegen, maar ook op het weghalen van op- en afritten op de snelweg, zodat het verkeer zo min mogelijk hoeft te 'weven'. Ook zeggen ze dat een verbetering van het openbaar vervoer een oplossing kan zijn, zodat mensen vaker de trein nemen in plaats van de auto.

STER reclame