Pro Shots
NOS Voetbal

Denemarken smoort Ierse ambities en vergezelt Zwitserland naar EK

Zwitserland en Denemarken hebben zich in groep D geplaatst voor het Europees kampioenschap. De Zwitsers boekten een eenvoudige zege op Gibraltar (6-1) en de Denen hielden de enig overgebleven concurrent Ierland in Dublin op een remise (1-1), waarmee de tickets voor de EK eindronde werden veiliggesteld.

Ierland kan zich - net als Georgië - nog wel plaatsen via de play-offs.

Oude bekenden

Ierland en Denemarken troffen elkaar voor de zesde keer in de laatste twee seizoenen. Vier van de eerdere vijf confrontaties eindigden in een gelijkspel, maar het laatste duel op Ierse bodem was ook de meest gedenkwaardige: met een hattrick speelde Christian Eriksen destijds de hoofdrol in de 5-1 afstraffing in de play-offs voor het WK in Rusland.

Voor Ierland was de opdracht duidelijk: alleen een zege zou een plek op het EK betekenen. De laatste Ierse zege op Denemarken dateerde echter alweer van 2 mei 1979, ruim veertig jaar geleden. In de zeven voorgaande duels in deze kwalificatiereeks had Ierland bovendien slechts zes keer gescoord, waarvan drie tegen voetbaldwerg Gibraltar.

Gezapig

In de gezapige eerste helft gebeurde vrijwel niets. Denemarken hield het tempo laag en de Ieren wisten geen vuist te maken. Het eerste schot op doel voor de Ieren kwam pas na 34 minuten, maar doelman Kasper Schmeichel had geen moeite met de inzet van Conor Hourihane.

Pro Shots
Lasse Schöne in een verwoed duel met Jeff Hendrick

Denemarken had de zaakjes onder controle, al moest het wel al vroeg in de wedstrijd afscheid nemen van middenvelder Thomas Delaney (enkelblessure) en spits Andreas Cornelius (hoofdwond). Pierre-Emile Højbjerg en oud-Ajacied Kasper Dolberg kwamen voor hen in het veld.

Na rust veranderde niets aan het spelbeeld. Toch kwamen de Denen twintig minuten voor tijd uit het niets op 1-0. Henrik Dalsgaard gaf voor en Martin Braithwaite duwde nog net zijn teen tegen de bal.

AFP
Ierlands aanvoerder Shane Duffy baalt in het duel met Denemarken

De Ieren leken uitgeteld, maar vijf minuten voor tijd kopte Matt Doherty zijn ploeg toch op 1-1. Het publiek ging staan voor een zinderende slotfase, maar daarin bleven de Denen toch vrij eenvoudig overeind.

Zwitserland groepswinnaar

De Denen beëindigden de groepsfase als nummer twee achter Zwitserland dat met 6-1 won van Gibraltar. Sankt-Gallen-aanvaller Cédric Itten, die drie dagen eerder bij zijn debuut voor de Zwitsers al matchwinner werd tegen Georgië, maakte al na tien minuten 1-0.

Na rust voerden Ruben Vargas, Christian Fassnacht, Loris Benito, opnieuw Itten en Granit Xhaka de score op. Tussendoor had Reece Styche namens Gibraltar voor de eretreffer gezorgd, de derde van het land deze kwalificatiereeks.

Eindstand groep D

Wedstrijden Punten Doelsaldo
1. Zwitserland * 8 17 19-6
2. Denemarken * 8 16 23-6
3. Ierland ** 8 13 7-5
4. Georgië ** 8 8 7-11
5. Gibraltar 8 0 3-31
* naar EK 2020 **naar play-offs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl