Christian Eriksen
NOS VoetbalAangepast

Voetbalwereld lyrisch over Eriksen na show in Dublin

Ooit gaf het Nederlands elftal een masterclass voetbal weg in een kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. Met Patrick Kluivert als gevierde man. Dinsdag was het in Dublin de beurt aan Denemarken. Met opnieuw een oud-Ajacied in de hoofdrol.

Christian Eriksen stal de show. Waar Kluivert in december 1995 het eindstation was van een geoliede machine van bijna louter (oud-)Ajacieden, begon en eindigde het dinsdag met Eriksen.

Hij is in zijn eentje verantwoordelijk voor de deelname van Denemarken aan het WK voetbal, zo stellen enkele prominenten uit de voetbalwereld, die zich woensdag verzamelde in Amsterdam voor een boekpresentatie.

Voetbalwereld lyrisch over Eriksen

"Als je zo'n speler in je team hebt, kun je wel rustig op de bank zitten", stelde assistent-bondscoach van Denemarken, Jon-Dahl Tomasson.

Frank Rijkaard, oud-Ajacied en oud-bondscoach van Oranje, zag Eriksen "fantastisch" spelen. "Door gisteren ga je superlatieven gebruiken. Hij speelde bijna de wedstrijd van zijn leven. En drie schitterende doelpunten. Hij heeft zich geweldig ontwikkeld."

Tomasson is lyrisch over zijn landgenoot. "In Denemarken is hij een grote ster, in de Premier League is hij een grote ster. Hij behoort tot de tien beste spelers ter wereld."

WK-kwalificatie: Ierland-Denemarken

Eriksen, die tussen 2009 en 2013 voor Ajax uitkwam en nu het shirt van Tottenham Hotspur draagt, maakte acht treffers in tien kwalificatiewedstrijden. En in de play-off tegen Ierland voegde hij aan dat totaal nog drie treffers toe. Denemarken eindigde overigens in de groep (met verder winnaar Polen, Montenegro, Roemenië, Armenië en Kazachstan) als tweede. "Of we ons zonder Eriksen hadden gekwalificeerd? Dan moet ik nee zeggen", besluit Tomasson.

Doorgroeien op WK

Hoewel een topland ontbrak in de reeks wedstrijden die Denemarken speelde in de aanloop naar het WK, worden van Eriksen grootse dingen verwacht in Rusland. "Het is een hele slimme speler. Hij kan mooi doorgroeien op het WK", denkt Guus Hiddink. "Zijn plafond kan verhoogd worden." Sjaak Swart vraagt zich zelfs af waarom Barcelona hem nog niet gehaald heeft.

Overigens werden ook van Oranje grootse dingen verwacht na de kwalificatiezege tegen Ierland. Maar het EK-eindtoernooi in 1996, onder leiding van Hiddink, eindigde destijds in de kwartfinales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl