Twee huizen in Bad Gastein werden verwoest door een modderlawine
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijkers zwaar getroffen door noodweer

Grote delen van Oostenrijk kampen met problemen als gevolg van de hevige regen- en sneeuwval afgelopen weekend. Vooral in de regio's Oost-Tirol en Karinthië viel veel regen en sneeuw. Het weer is inmiddels opgeklaard waardoor tientallen hulpverleners de schade kunnen opnemen.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA is er vandaag een 79-jarige man overleden als gevolg van het noodweer. Hij werd in de buurt van Bad Kleinkirchheim meegesleurd door een modderlawine.

Op de beelden is de schade goed te zien die de modderlawine heeft veroorzaakt:

Schade en dode door modderlawine Oostenrijk

Eerder op de dag werden in het skigebied Bad Gastein in het Salzburgerland twee huizen verwoest door een modderlawine. Reddingswerkers hebben daarbij twee bewoners levend onder het puin vandaan gehaald. Zij zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

In de regio's Oost-Tirol en Karinthië werd gisteren code rood afgekondigd en bleven de scholen vandaag dicht. Gisteren zaten 12.500 huishoudens in Oost-Tirol zonder stroom. Ook konden mensen hun mobiele telefoon niet gebruiken. Mensen werd aangeraden om binnen te blijven. In Karinthië zaten 1400 huishoudens vanochtend nog zonder elektriciteit.

Woningen werden ontruimd uit angst voor aardverschuivingen. In de deelstaat Salzburg moesten gisteren de bewoners van 80 panden hun huis verlaten vanwege de zware regenval. In de deelstaat Stiermarken werden de bewoners van vijftien gebouwen geëvacueerd. Gevreesd werd voor aardverschuivingen door beken die buiten hun oevers waren getreden.

Ondanks de opklaringen van vandaag blijft het lawinegevaar groot. Hulpverleners zetten helikopters in om lawines gecontroleerd op gang te brengen. Daarnaast wordt hard gewerkt aan het begaanbaar maken van de wegen. Het verkeer is nog ontregeld door omgevallen bomen en modderlawines.

Ook het treinverkeer ligt deels stil door onbegaanbare sporen. Het is lastig om het spoor weer vrij te maken omdat ook de wegen rondom de spoorrails nog niet begaanbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl