Een trekker maakt een weg begaanbaar in Oost-Tirol
NOS NieuwsAangepast

Hevige sneeuwval teistert Oostenrijk: 'zo extreem zien ze het niet vaak'

Meerdere delen van Oostenrijk en het noorden van Italië kampen met grote problemen vanwege hevige regen- en sneeuwval. Vooral in de Oostenrijkse regio's Oost-Tirol en Karinthië zijn de problemen groot. In beide provincies is code rood afgekondigd.

Ook in de deelstaat Salzburg zijn er problemen. Daar hebben de autoriteiten zeker 80 gebouwen ontruimd, omdat er vanwege zware regenval kans is op aardverschuivingen. Verschillende dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Ook in de gemeente Stadl an der Mur, in de zuidoostelijke deelstaat Stiermarken, zijn huizen ontruimd uit angst voor aardverschuivingen.

De Nederlandse Petra van Aalst, die vorig jaar met haar gezin verhuisde naar het dorp Matrei in Oost-Tirol, vertelt dat ze door de hevige sneeuw is buitengesloten. "Gisteravond zijn we uit onze woonplaats weggereden, omdat de elektriciteit thuis al een paar dagen was uitgevallen. Toen zijn we naar de dichtstbijzijnde stad gereden om de laptop en telefoon weer op te laden. Toen we 's avonds teruggingen, bleek dat de weg was afgesloten vanwege lawinegevaar." In Oost-Tirol blijven de scholen morgen dicht.

Het gebied ligt bedolven onder een dik pak sneeuw

Van Aalst vertelt dat in haar dorp sommige winkels door de sneeuw hun deuren al hadden gesloten. "Mensen houden hier wel rekening met zulk weer en zorgen dat ze genoeg in huis hebben. Maar zo extreem, dat je dagenlang geen elektriciteit hebt en het dorp van de buitenwereld is afgesloten, zien ze het niet vaak."

De weersverwachtingen bieden weinig hoop, zegt ze. "Nu regent het, maar dinsdag wordt nieuwe sneeuw verwacht. Er ligt nu ook nog zoveel sneeuw. Je ziet dat heel veel bomen zijn omgevallen vanwege het gewicht."

Ook aan de andere kant van de grens, in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn de problemen groot. Duizenden mensen zitten daar al uren zonder elektriciteit. Ook in de rest van het land zijn er veel problemen. In elf regio's is een meteorologisch alarm afgekondigd.

Hoogwater in Italië

In Florence viel het afgelopen etmaal meer dan 62 millimeter regen. De hevige regenval leidde tot een hoge waterstand van de rivier Arno die door de Toscaanse stad loopt. De burgemeester waakt voor overstromingen en heeft de burgerbescherming ingeschakeld.

Behalve Florence kampt ook Pisa met hoogwater:

Pisa en Florence zetten zich schrap voor overstromingen

Iets verderop in Toscane, bij de gemeente Civitella Paganico, moest de brandweer uitrukken om drie mensen te redden die vanwege overstromingen hun huis niet meer uit konden. De brandweer moest een hovercraft inzetten om de mensen te bevrijden, een van hen was 90 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl