nos

Het kabinet moet alle rijksmusea in ons land één dag per maand gratis toegankelijk maken om museumbezoek voor meer mensen mogelijk te maken. Dat voorstel doet de PvdA vandaag tijdens de cultuurbegroting. D66 en GroenLinks steunen het plan, maar het is nog onduidelijk of het plan op een meerderheid kan rekenen.

Volgens de PvdA zijn rijkscollecties "van ons allemaal" en moeten ze ook voor iedereen te bekijken zijn. Vanwege de hoge toegangsprijzen kan niet iedereen een museum bezoeken en mist een deel van de bevolking ons cultureel erfgoed, aldus de partij.

"Kunst kijken is een mensenrecht, dat moet niet voorbestemd zijn aan een klein groepje. Het is onze taak dat te bewaken", aldus PvdA-leider Asscher.

De partij hoopt dat het kabinet het plan uitvoert, zodat kan worden onderzocht of de gratis dag inderdaad meer mensen naar de rijksmusea trekt.

Het protest buiten het Tweede Kamer-gebouw:

nos

In 2006 dienden PvdA, VVD en SP al een plan in om de rijkscollecties van musea gratis toegankelijk te maken. Dat stuitte op bezwaren van de musea en werd uiteindelijk niet doorgevoerd. Sommige musea vrezen juist lagere bezoekersaantallen door gratis entreebewijzen, anderen wijzen erop dat kleine rijksmusea de entreegelden niet kunnen missen.

Ook een plan om musea voor alle jongeren gratis te maken haalde het eerder niet.

De huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie regelde in het regeerakkoord dat alle jongeren tijdens hun schooltijd minstens één keer naar het Rijksmuseum gaan.

De PvdA vindt dat niet genoeg en hoopt dat er nu genoeg politieke wil is om het plan te realiseren. De partij wijst op de gratis musea in Engeland en ziet dat als een succes.

In het debat over de cultuurbegroting stelde de VVD voor om het subsidiebedrag van de overheid op de toegangskaartjes af te drukken. Mensen mogen zich daar volgens Kamerlid Yassini best wat meer bewust van zijn. Het voorstel kreeg geen bijval. D66- Kamerlid Belhaj noemde het idee "kleinzerig".

STER reclame