Een schip wordt gelost in Umm Qasr, archiefbeeld AFP

Iraakse anti-regeringsbetogers blokkeren opnieuw de toegang tot de Iraakse haven Umm Qasr, in de buurt van de zuidelijke stad Basra. Twee bronnen binnen de haven zeggen tegen persbureau Reuters dat medewerkers en olietankers niet naar binnen kunnen.

De activiteit in de haven zou zijn gehalveerd. Als de blokkade aanhoudt tot vanmiddag, valt de hele haven stil volgens Reuters.

De haven in de buurt van Basra is een van de belangrijkste van Irak. Via Umm Qasr worden graan, oliën en suiker geïmporteerd. Tussen 29 oktober en 9 november werd het havenbedrijf al stilgelegd. De schade bedroeg volgens de regering in de eerste week ruim 6 miljard dollar.

Grootschalig protest

Sinds begin oktober gaan Irakezen massaal de straat op om te demonstreren tegen de regering. Er is sinds de val van dictator Saddam Hussein in 2003 niet op zo'n grote schaal geprotesteerd in Irak.

Bij de demonstraties, die geen centrale leiding kennen, zijn meer dan 300 doden gevallen. Vooral in Bagdad en het overwegend sjiitische zuiden van Irak vielen veel doden.

STER reclame