1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Herdenking Fluwelen Revolutie in Praag overschaduwd door protest tegen premier

In Praag hebben regeringsleiders van Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen de Fluwelen Revolutie herdacht. 30 jaar geleden leidde een vreedzame herdenkingsmars de politieke omwenteling in van het communistische Tsjecho-Slowakije, zonder militair ingrijpen en geheel geweldloos.

Naast de herdenkingsceremonie met de regeringsleiders kleuren verschillende trekpleisters in de Tsjechische hoofdstad vanavond paars. Ook in Brno, Ostrava en Plzen wordt de revolutie herdacht. Het gezicht van Václav Havel, protestleider en latere president van Tsjechië, wordt op het Nationale Museum in Praag geprojecteerd.

Ook in de Slowaakse hoofdstad Bratislava wordt de revolutie herdacht. Zo hebben historische bussen eenmalig het openbaar vervoer overgenomen. Ook is de grens met Oostenrijk symbolisch enkele uren afgesloten om het IJzeren Gordijn in herinnering te brengen.

Wat gebeurde er in november 1989 in toenmalig Tsjecho-Slowakije? Een terugblik:

Rinkelende sleutelbossen luiden val in van communistisch regime

De herdenking in Praag wordt overschaduwd door het massale protest tegen premier Andrej Babis. Gisteren gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de zakenman. De demonstranten verwijten hem autoritair leiderschap, corruptie en misbruik van gemeenschapsgeld.

Babis ontkent; hij zegt geen reden te zien om af te treden. "Het is goed dat mensen hun mening kunnen uiten zonder dat iemand ze aanvalt", reageerde de premier gisteren.

AFP
Betogers in Praag, gisteren

De demonstranten eisen dat miljardair Babis voor 31 december afstand doet van zijn zaken- en media-imperium, zodat politieke en privébelangen gescheiden worden. Als de premier dat weigert, willen de organisatoren op 7 januari opnieuw de straat op gaan.

Correspondent Wouter Zwart sprak met een van de protestleiders van 30 jaar geleden over de protesten nu:

'Premier Babis begrijpt de democratische principes en de rechtsstaat niet'

Babis vergaarde zijn rijkdom met voedingsconglomeraat Agrofert en nam later meerdere radio- en tv-stations over. Ook werd Agrofert eigenaar van de uitgever van de twee grootste kranten van Tsjechië. Met een geschat vermogen van 3,2 miljard euro is de premier de op een na rijkste man van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl