Amsterdam-spits Mirco Pruyser scoorde driemaal tegen HGC
NOS Sport

Amsterdam neemt revanche op HGC, Kampong met schrik vrij in Almere

Het dubbelprogramma in de hoofdklasse hockey bij de mannen - door voor het eerst in de geschiedenis ook op de zaterdag te spelen hoopt men meer jeugd op de tribunes te krijgen - is voor HGC dramatisch begonnen. Op bezoek bij Amsterdam kreeg de ploeg met 7-3 om de oren. Kampong kwam op de valreep met de schrik vrij bij hekkensluiter Almere.

Amsterdam neemt met de eclatante zege op gepaste wijze revanche op de 8-2 oorwassing van afgelopen maart. Die fors uitvallen nederlaag tegen HGC leidde tot een versneld vertrek van trainer Graham Reid en deed de hoofdstedelingen beseffen dat het tijd was voor een frisse wind.

Extra trainingen

Onder Santi Freixa is Amsterdam bezig aan een wisselvallig seizoen, maar zaterdag liep het allemaal vlotjes. Binnen tien minuten stond er een 3-0 tussenstand op het scorebord dankzij velddoelpunten van Floris Middendorp, Mirco Pruyser en een strafcorner van Justin Reid-Ross.

Justin Reid-Ross, strafcornerspecialist van Amsterdam

Nog voor rust wist Amsterdam die productie te verdubbelen, terwijl alleen Siem Schoenaker daar iets tegenover wist te stellen met zijn 5-1. De extra trainingen die HGC-trainer Paul van Ass had ingelast in de aanloop naar het pittige weekeinde met twee duels in twee dagen, leken averechts te hebben uitgewerkt.

Na de pauze tilde Mirco Pruyser met zijn derde doelpunt de stand zelfs nog naar 7-1, voordat de gasten de eindstand een iets dragelijker aanzien konden geven, al gold dat als schrale troost.

Almere dicht bij surprise

Almere liet zich van z'n beste zijde zien door Kampong het vuur na aan de schenen te leggen. De thuisploeg stond lang aan de goede zijde van de score, maar moest uiteindelijk toch toezien hoe de vice-kampioen er met de punten vandoor ging: 3-4.

Kampong-speler Ties Ceulemans

Een surprise leek in de maak toen Stijn Jolie (uit een strafbal) en Deegan Huisman Almere aan een snelle voorsprong hielpen. Jip Janssen en Boet Phijffer hadden de eerste schade voor de pauze alweer gerepareerd, maar meteen na rust schoot Huisman zijn ploeg naar een nieuwe voorsprong.

Ties Ceulemans en uitgerekend voormalig Almere-speler Jonas de Geus (63ste minuut) dompelden de Flevolanders alsnog in rouw.

Bloemendaal blijft ongeslagen

Koploper Bloemendaal maakte geen fout bij Oranje-Rood. De gastheren legden aanvankelijk het betere van het spel op de mat, maar Bloemendaal ging zeer effectief met de kansen om. Tim Swaen en Roel Bovendeert waren succesvol bij een strafcorner en Florian Fuchs maakte in de 26ste minuut met een tip-in de 0-3.

Joep de Mol van Oranje-Rood kan niet voorkomen dat Bloemendaler Tim Swaen uithaalt

Na rust hoopte Oranje-Rood het tij te keren en het kwam via een tip-in van Thomas Briels ook terug tot 1-3, maar het nog ongeslagen Bloemendaal was niet onder de indruk. Zelfs toen het na een gele kaart met tien man verder moest bleef het overeind en liet Thierry Brinkman zelfs de 1-4 nog aantekenen.

De 2-4 van de stick van Mink van der Weerden kort voor tijd was vooral leuk voor de doelpuntenmaker zelf: het was zijn 250ste goal in de reguliere competitie.

Coach Van der Horst wil met Oranje-Rood weer aanhaken bij absolute top

Uitslagen hoofdklasse mannen

Almere - Kampong 3-4
Amsterdam - HGC 7-3
Den Bosch - Tilburg 3-1
Klein Zwitserland - Pinoké 1-5
Oranje-Rood - Bloemendaal 2-4
Rotterdam - Hurley 4-3
Programma morgen
Bloemendaal - Rotterdam
Den Bosch - Pinoké
HGC - Almere
Hurley - Klein Zwitserland
Kampong - Oranje-Rood
Tilburg - Amsterdam

Stand hoofdklasse mannen

1. Bloemendaal 9-25 7. Pinoké 9-14
2. Rotterdam 9-22 8. Oranje-Rood 9-13
3. Den Bosch 9-18 9. Hurley 9-4
4. Kampong 8-17 10. Klein Zwitserland 9-4
5. HGC 8-16 11. Tilburg 9-3
6. Amsterdam 9-15 12. Almere 9-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl