NOS Sport

Hockey-international De Geus voelt zich goed bij 'mini-Oranje' Kampong

De Geus: 'Als je goed bent, ben je goed en ga je mee naar Tokio'

Wat is er nu fijner dan op de fiets naar de sportclub te gaan om daar vervolgens je trainingen en wedstrijden af te werken? Hockeyer Jonas de Geus, geboren en woonachtig in Amsterdam, kan zich er alles bij voorstellen. Toch koos de 21-jarige middenvelder afgelopen zomer voor het Utrechtse Kampong.

"Bij Kampong spraken de jongens in het team mij heel erg aan. Amsterdam heeft ook een heel leuke groep met heel veel kwaliteit. Maar bij Kampong voelde het beter voor mij. Het was een beetje een gevoelskwestie. En tot dusver pakt het goed uit."

Onverwachte Oranje-selectie

Met de overgang kwam een eind aan jarenlang dingen naar de gunst van de hockeyer, die begin 2017 als speler van degradatiekandidaat Almere volkomen onverwacht geselecteerd werd voor de Nederlandse ploeg en meteen ook zijn eerste minuten in Oranje maakte.

De teller staat inmiddels op ruim zeventig wedstrijden voor De Geus, die zich een speler met veel overzicht en techniek noemt. De Olympische Spelen lonken. Maar de concurrentie op het middenveld van Oranje is inmiddels zo groot dat de trip naar Tokio allerminst een gelopen koers is voor de hockeyer.

Jonas de Geus in actie tegen Den Bosch

De Geus houdt echter hoop en verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen. Aan zijn jeugdigheid zal het in ieder geval niet liggen, meent hij. "Jong of oud maakt onder bondscoach Max Caldas niet uit. Dat is wel gebleken."

"Jeroen Hertzberger is 33 jaar. En ik was 18 toen ik er net bij kwam. Als je goed bent, ben je goed en ga je mee. En zo zit ik er ook in."

Mini-Oranje

Maar eerst richt hij zijn vizier op Kampong, dat is uitgegroeid tot een soort mini-Oranje: op vrijwel iedere positie is een international te vinden. "Ik denk dat geen enkel clubteam te vergelijken is met het Nederlands elftal. Maar het niveau bij Kampong is wel erg hoog, ook doordat er zo veel internationals zijn die elkaar naar een hoger niveau proberen te tillen."

Internationals Kampong

Speler Interlands
Robbert Kemperman 208
Sander de Wijn 141
Jonas de Geus 73
Bjorn Kellerman 60
Lars Balk 54
Jip Janssen 28
Martijn Havenga* 17
Terrance Pieters 15
Derck de Vilder 8
* = behoort nu niet tot de Oranjeselectie

Desondanks moet de club, die de landstitel vorig seizoen moest afstaan aan Bloemendaal na drie zinderende wedstrijden in de play-offs, op dit moment genoegen nemen met een bescheiden rol in de hoofdklasse. Zesde staan de Domstedelingen slechts, al hebben ze nog een inhaalduel tegoed.

Club uit eigen stad

Een goed resultaat is dan ook gewenst zondag als er een voor De Geus bijzondere gast op bezoek komt: Amsterdam, de club uit zijn eigen stad die hem ook graag had willen inlijven. Een confrontatie om naar uit te kijken, weet de speler van Kampong.

"Dat is een wedstrijd tussen twee teams die altijd meestrijden om de top-plekken. Een wedstrijd ook waarvan je weet dat het er fel aan toegaat. En als je dan zelf niet goed speelt, maak je waarschijnlijk geen kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl