NOS NieuwsAangepast

Sinterklaas feestelijk onthaald, protesten zonder grote problemen

Sinterklaas is bij de landelijke intocht feestelijk verwelkomd in Apeldoorn. Iets na het middaguur kwam de goedheiligman met een stoomtrein aan in de stad.

Vervolgens begon hij aan een route door het centrum, waarbij hij werd begroet door duizenden kinderen en ouders langs de kant van de weg. De politie houdt het op 25.000 bezoekers.

Dit was de landelijke Sinterklaasintocht van 2019

De landelijke intocht verliep zonder ongeregeldheden. Wel hield de politie een aantal personen aan, twaalf in totaal. Onder hen waren mensen die zich als Zwarte Piet hadden verkleed, onder wie ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

De politie greep in toen pro-Zwarte Pietdemonstranten weigerden naar de speciale demonstratievakken te gaan. De aanhoudingen verliepen volgens de politie "in alle rust". Een van de arrestanten, een 41-jarige vrouw uit Rheden, had een steekwapen bij zich.

Het evenement vond plaats te midden van de jaarlijks oplaaiende discussie over het uiterlijk van Piet. Tijdens de intocht van dit jaar waren voor het eerst uitsluitend roetveegpieten te zien.

Demonstraties bij andere intochten

Omdat de organiserende omroep, de NTR, besloten had de volledig zwarte Pieten af te schaffen, demonstreerde actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dit jaar niet bij de intocht.

KOZP demonstreerde wel in andere steden. Voorman Jerry Afriyie was in Alkmaar. De politie moest er aan te pas komen om Zwarte Piet-aanhangers daar terug te dringen.

In Emmen kregen voorstanders van Zwarte Piet het met de politie aan de stok. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas nam een andere route om het plein waar dit zich afspeelde te mijden.

In Groningen verzamelden zich zo'n tachtig tegenstanders van Zwarte Piet op het Emmaplein. Voorstanders konden tot een paar meter afstand bij hen komen. De situatie werd zo grimmig dat de politie te paard de voorstanders van Zwarte Piet moest terugdringen. Er zijn twee mensen beboet omdat ze zich niet wilden legitimeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl