De vaste koorleden
NOS Nieuws

Kunstenbond daagt Nationale Opera voor de rechter om zzp-tarieven

De Kunstenbond daagt Nationale Opera & Ballet voor de rechter vanwege de tarieven voor zzp'ers. Volgens de bond is er bij de gerenommeerde kunstinstelling sprake van schijnzelfstandigheid.

Zzp'ers worden ingehuurd tegen veel lagere tarieven dan de vaste medewerkers, terwijl ze precies hetzelfde werk doen. Ze krijgen ongeveer de helft. De Kunstenbond wil dat de rechter beoordeelt of de Nationale Opera & Ballet de freelancers terecht inhuurt als zzp'er.

De koorleden die in vaste dienst zijn, zo'n 55, verdienen volgens de bedrijfs-cao. Voor het flexibele koor dat daarnaast bestaat, een pool van ongeveer 70 zangers, worden freelancers ingehuurd. Zij krijgen per opdracht een overeenkomst. Sommigen werken al jaren als freelance koorlid.

Het grote aantal freelancers is nodig omdat niet voor iedere productie evenveel zangers nodig zijn.

Schijnzelfstandigheid

Volgens de Kunstenbond, de grootste belangenbehartiger van werknemers en zelfstandigen in de creatieve en culturele sector, neemt de Nationale Opera niet meer mensen in vaste dienst vanwege de kosten en risico's. Freelancers zijn goedkoper en de werkgever draagt niet bij aan pensioenopbouw, vakantiegeld, doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid en voorbereidingstijd.

Omdat de freelance koorleden hetzelfde werk doen als de vaste, spreekt de bond van schijnzelfstandigheid. Over de tarieven valt niet te onderhandelen, ze zijn eenzijdig opgelegd door Nationale Opera & Ballet en zijn buitengewoon laag, gezien de opleiding en ervaring van de zzp'ers, stelt de Kunstenbond.

De bond is al lange tijd in gesprek met de directie van Nationale Opera & Ballet. Die blijft erbij dat er wel degelijk sprake is van zelfstandige beroepsuitoefening en wil de freelancers daarom geen vast contract aanbieden.

Deliveroo

Sinds enige tijd geldt in de kunstwereld de Fair Practice Code, die breed wordt gedragen. Met deze code en de uitspraak in de Delivroo-zaak over schijnzelfstandigheid in de hand, wil de bond een uitspraak van de rechter.

Maaltijdbezorger Deliveroo werd in januari ertoe veroordeeld om personeel volgens de cao te betalen. Het bedrijf liet mensen na afloop van hun contract als zelfstandige verder werken. Zo kregen bezorgers volgens Deliveroo meer vrijheid om zelf invulling te geven aan het werk. De rechter was het daar niet mee eens.

Nationale Opera & Ballet onderschrijft de Fair Practice Code en zegt in een reactie in het Financieele Dagblad in gesprek te zijn met de koorleden over verbetering van arbeidsvoorwaarden en betaling. "De tarieven voor de extra koorleden zijn het afgelopen kalenderjaar gestegen met 10 procent en zullen in 2020 verder stijgen". De directie noemt de gang naar de rechter misplaatst en teleurstellend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl