Edwin van der Sar
NOS Voetbal

Ajax wil structureel aanhaken bij de Europese top en daar hoort 'Qatar' bij

  • Jitse Bos

  • Jitse Bos

"We don't buy legends, we create them." Met deze slogan bekrachtigt algemeen directeur Edwin van der Sar vrijdagmiddag op de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) de uitgesproken ambities van Ajax voor de komende jaren. "Structureel aanhaken bij de Europese top."

Hoewel het op de vergadering vooral gaat over de 199,5 miljoen euro netto omzet, de succesvolle Europese campagne van vorig seizoen, contractverlengingen van de directeuren en een rooskleurig geschetste toekomst, klinkt er ook een kritische noot: waarom gaat Ajax in januari naar Qatar voor een trainingskamp?

We zijn een voetbalclub, geen politieke partij.

Edwin van der Sar

Het is de eerste vraag van een betrokken aandeelhouder, die vanuit de zaal met zo'n tweehonderd aanwezigen zijn statement emotioneel duidelijk maakt. "Waarom gaat Ajax naar een land waar de vrouwen geen rechten hebben en homoseksualiteit strafbaar is?"

Een gehoopt antwoord op de eis, of Ajax de trip wil annuleren en ergens anders een trainingskamp wil beleggen, komt er niet.

"Bij het ministerie geldt geen uitreisverbod en er zijn ook geen handelsbelemmeringen. We zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Voetbaltechnische redenen spelen een rol", benadrukt Van der Sar.

"In Qatar vinden we omstandigheden om ons perfect voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Fantastische velden, uitstekende temperaturen en nauwelijks tijdsverschil. We kunnen daar in alle rust trainen en twee oefenwedstrijden spelen tegen goede clubs."

Miljoen euro

De financiële toegift is uiteraard een belangrijke reden om naar Qatar af te reizen. "Bij een trainingskamp zijn we al snel enkele tonnen kwijt, deze trip levert ons daardoor een miljoen euro op. Maar het sportieve belang van de trainingsweek staat voorop."

Leen Meijaard, voorzitter van de raad van commissarissen, vult Van der Sar nog aan. "We hebben er uitgebreid over gesproken binnen de directie en met de leden van de rvc."

Het besluit staat vast.

Rvc-voorzitter Leen Meijaard over het trainingskamp in Qatar

"Het is een discussie die heel moeilijk is. Welk land wel en welk land niet? Qatar niet, maar Turkije wel? Straks is het WK in Qatar en daar gaan we als Nederland wel naartoe. We hebben de afwegingen doorgenomen, maar het besluit staat vast", is Meijaard duidelijk. "We gaan naar Qatar voor het trainingskamp, want er zijn daar geweldige voetbalomstandigheden."

Van der Sar is zichtbaar geïrriteerd. "Het is makkelijk scoren over onze rug. Helemaal als mensen het een verkapte vakantie noemen. Dat is het bagatelliseren van het belang van een trainingsweek en daar heb ik moeite mee."

Oppassen

Als Marc Overmars vervolgens aan het woord komt, is hij direct op zijn hoede. "Ik moet oppassen met wat ik zeg, er zijn veel voetbaljournalisten hier. Dan wordt alles groot uitgemeten, met deze foto bij het artikel", zegt hij, wijzend naar de foto van hem met Van der Sar in Turijn.

Marc Overmars en Edwin van der Sar na de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus

"Edwin staat er daar beter op dan ik. Ik vind die foto niet zo mooi, maar ik heb er wat aan gedaan. Ik ben wat kilo's kwijt", zegt de directeur voetbalzaken met een knipoog.

De zaal lacht. Daarna gaat Overmars serieus verder. Over die ambitie. Is het wel haalbaar om structureel die Europese top aan te tikken? Ondanks de enorme financiële klapper die Ajax heeft gemaakt, is het gat met clubs als Real Madrid, Bayern München, Juventus, Manchester City en FC Barcelona, enorm en realistisch gezien onoverbrugbaar.

Overmars zal daarom, net als anderhalf jaar geleden, creatief moeten zijn. "Met de stap die we hebben gemaakt om Daley (Blind red.) en Dusan (Tadic red.) te halen, zijn we heel lang mee bezig geweest. Het is soms moeilijk te begrijpen voor mensen dat we met iets bezig zijn, het duurt soms maanden. En in dat proces zit ik nu eigenlijk voor volgend seizoen."

Uitdaging

"Afgelopen zomer is de uitloop vrij beperkt gebleven. Natuurlijk missen we Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, maar we hebben weer een sterke selectie dit seizoen. Dat is opnieuw de uitdaging voor volgend jaar", vertelt Overmars.

"Zo ga ik het gesprek aan met Daley, wat we ook met Dusan gedaan hebben. Hoe ziet Daley de toekomst? En met bepaalde spelers hebben we al afspraken gemaakt, vooral de oudere spelers. Sommige jongens hebben nog een wens om in het buitenland te spelen. Daar heb je mee te dealen."

Edwin van der Sar bij de aandeelhoudersvergadering van Ajax

Van der Sar geeft in vier stappen aan hoe ze in de toekomst ervoor willen zorgen ieder jaar met een selectie aan het seizoen te beginnen waarmee Ajax zich kan meten met de Europese top. "Uitzonderlijk talent kans geven, ervaren spelers kopen, investeren in wat goed is en het voorbereiden van de volgende generatie."

Na een lange zit is de conclusie dat Ajax de Qatar-trip te rijmen vindt met de torenhoge ambities in Amsterdam. Want als je bij die absolute top wil horen, zal je de top moeten volgen. En daar hoort een trainingskamp in Qatar blijkbaar ook bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl