'Zie ginds komt de stoomtrein', Apeldoorn klaar voor komst Sint
Apeldoorn is klaar voor de landelijke intocht van Sinterklaas. Een historische intocht, want voor het eerst arriveert de goedheiligman in een stoomtrein. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) knapte speciaal voor het feest een antieke locomotief op, omdat het centrum van de Gelderse stad niet met de stoomboot te bereiken is.
Langs invalswegen wapperen vlaggen en staan grote cadeauverpakkingen en in de winkelstraat zijn etalages versierd. Apeldoorn, dat zich profileert als gezinsstad, stelt alles in het werk om het een feestelijke dag te maken: "Het is goed georganiseerd, goed voorbereid en goed beveiligd. Het wordt een leuk familiefeest voor jonge gezinnen", zegt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen.
Demonstraties
Dit jaar lopen er ook voor het eerst alleen nog roetveegpieten rond bij de intocht in de Gelderse stad. Geen enkele piet wordt dus volledig zwart geschminkt. Dit besluit van omroep NTR, in overleg met de gemeente Apeldoorn, kreeg zowel kritiek als bijval van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
De bijval kwam onder meer van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die vervolgens besloot niet bij de landelijke intocht te demonstreren. Kritiek kwam van de voorstanders van de traditionele Zwarte Piet. Zeker drie pro-Piet-actiegroepen zeggen naar Apeldoorn te komen, waaronder de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie. Pegida-voorman Wagensveld roept zijn aanhang op om met kroeshaar, gouden oorbellen en zwart geschminkt naar Apeldoorn te komen.
Ook zouden voetbalsupporters gelieerd aan Go Ahead Eagles plannen hebben om een tegengeluid te laten horen tijdens de intocht. Voor zulke protesten zijn langs de route speciale demonstratievakken ingericht.
"Mensen mogen demonstreren. Voor de bezoekers die dat vervelend vinden, is er nog zat ruimte om elders te gaan staan", aldus Van der Steen. "Bovendien zijn de demonstratievakken ver weg van de plek waar de belangrijkste festiviteiten plaatsvinden."
De discussie over het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas wordt ook in de huiskamers gevoerd. We vroegen ouders hoe ze ermee omgaan:
De route die de Sint op zijn paard maakt loopt vanaf het Stationsplein door het winkelgebied, met als eindpunt het Raadhuisplein. Overal langs de route staan dranghekken. "De stad is nadrukkelijk geen onneembare vesting. Het enige wat mensen merken is dat ze door hekken heen moeten om in het evenementengebied te komen. Maar er zijn geen detectiepoortjes, ze kunnen gewoon hun tas of rugzak meenemen", zegt Van der Steen.
Geen drones, geen bivakmutsen
De gemeente heeft ervaring met grote evenementen, zoals Serious Request, de start van de Giro en de Koninginnedag in 2009, die met de aanslag van Karst Tates een dramatische afloop had. Van der Steen: "De doelgroep is dit keer anders, maar we nemen hetzelfde type maatregelen als met die grote evenementen. Je hebt het over minimaal 25.000 mensen die naar de stad komen. Dat moet je goed managen."
Voor een veilig verloop van de intocht is het dragen van gezichtsbedekkende kleding verboden, mogen er geen drones vliegen en mag er niet worden geflyerd.
Intocht mijden
Uit een poll van dagblad De Stentor blijkt dat veel bewoners bang zijn voor geweld en daarom de intocht mijden. Van der Steen herkent die zorgen. "We zien de reacties en signalen op sociale media. Maar ik wil benadrukken dat alles onder controle is en dit feest goed is voorbereid. Het zou zo jammer zijn als de teneur van deze dag is dat mensen zich zorgen maken. Ik denk dat we echt een leuke, gezellige dag kunnen hebben."
Mogelijk zijn niet de pietendemonstraties spelbreker, maar het slechte weer. Want het wordt waterkoud en kil. Van der Steen: "Daar kunnen we weinig anders aan doen dan mensen aanraden zich warm aan te kleden."