NOS Nieuws

Nieuw ziekenhuis Curaçao geopend, militairen brengen patiënten over

Op Curaçao is na zes jaar bouwen een nieuw ziekenhuis geopend. Het Curaçao Medical Center vervangt het oude Sint Elizabeth Ziekenhuis, dat afgelopen zomer nog in het nieuws kwam door een groot gebrek aan medicijnen en apparatuur.

De twee ziekenhuizen liggen pal naast elkaar. Patiënten konden daardoor via een sluis van het oude naar het nieuwe ziekenhuis worden gebracht. Daarvoor is de hulp ingeroepen van onder anderen 40 Nederlandse militairen, die gelegerd zijn op een marinebasis in Willemstad.

Na de verhuizing van de eerste patiënt werd het ziekenhuis ingezegend door een pastoor:

Eerste patiënt wordt overgebracht, nieuw ziekenhuis Curaçao ingezegend

Op de openingsdag werden zo'n 90 patiënten overgeplaatst. Het nieuwe ziekenhuis heeft 300 bedden en moet een van de leidende ziekenhuizen in de regio worden.

Veel duurder

Het gebouw is nog niet af. Cruciale onderdelen zoals het hartcentrum zijn nog niet opgeleverd. Patiënten moeten daarvoor nog naar het oude ziekenhuis, dat vanaf nu wel onder beheer staat van het nieuwe Medical Center.

De bouw van het nieuwe ziekenhuis startte in 2013. Het zou oorspronkelijk zo'n 200 miljoen euro kosten; dat werden er 100 miljoen meer. Nederland heeft de eerste 200 miljoen euro via een obligatielening tegen gunstige voorwaarden geleend aan Curaçao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl