NOS SchaatsenAangepast

Roest pakt in Minsk het baanrecord van kwakkelende Kramer af

Roest oppermachtig op 5.000 meter, Kramer buiten de toptien

Patrick Roest heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het schaatsseizoen in Minsk het baanrecord van Sven Kramer verbroken op de 5.000 meter. In een rechtstreeks duel, dat geen moment spannend was omdat Kramer geen partij bood, reed Roest naar de winnende tijd: 6.16,61.

Jorrit Bergsma werd tweede in 6.22,29 en was daarmee ruim vijf seconden trager dan de oppermachtige Roest. Het brons ging naar de Rus Denis Joeskov (6.22,54).

Kramer dertiende

Kramer, die aan het begin van het seizoen een knieblessure opliep na een aanrijding en al langere tijd kampt met rugklachten, moest zijn opvolger Roest al in het begin van de race laten gaan.

Kramer klokte 6.28,53, waarmee hij op een teleurstellende dertiende plaats eindigde. Het was de eerste keer dat de 33-jarige Fries, goed voor 34 wereldbekerzeges op de 5.000 meter, buiten de toptien eindigde in wereldbekerverband.

"Het maakt mij niet zo heel veel uit of ik nou vierde of dertiende word. De laatste twee ronden liet ik het wel lopen, maar ik gaf in het begin alles. Het is gewoon inefficiënt en ik kom slecht de bochten door", verklaarde Kramer na zijn rit.

"Het is de laatste tijd een beetje vallen en opstaan, pappen en nathouden. Meestal heeft het met mijn rug te maken en nu dus ook weer. Ik heb het gewoon niet goed onder controle", aldus Kramer.

Bekijk hieronder de interviews met Sven Kramer en Patrick Roest na de 5.000 meter:

Kramer zou zondag ook de 1.500 meter rijden in Minsk, maar daarvoor heeft hij zich afgemeld.

Sverre Lunde Pedersen, wereldkampioen op de 5.000 meter, eindigde net als Kramer verrassend buiten de toptien. Met 6.30,00 werd de Noor veertiende.

Ook goud voor sprinters

De Nederlandse sprinters zijn het internationale schaatsseizoen begonnen met een overwinning op de teamsprint. Net als de vrouwen reden wereldkampioenen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis naar het goud bij de eerste wereldbeker van het seizoen.

Wereldkampioenen Mulder, Verbij en Nuis pakken WB-goud op de teamsprint

Starter Ronald Mulder, tweede man Verbij en afmaker Nuis klokten in het Wit-Russische Minsk een tijd van 1.21,16. Het verschil met de Chinese mannen, die verrassend snel waren, was echter niet heel groot: slechts 0,16 seconde. Het brons ging naar Canada (1.21,68).

Bekijk hieronder het programma van komend weekeinde in Minsk:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl