Het podium van de vijf kilometer op de WK afstanden: Roest, Pedersen en Kramer AFP

Bij de eerste wedstrijd van het seizoen ging het voor de Nederlandse schaatsers slechts om kwalificatie voor de wereldbekers, vanaf vandaag gaat het daadwerkelijk om de medailles. In Minsk rijdt de mondiale schaatstop dit weekeinde de eerste van zes wereldbekers.

Bij het kwalificatietoernooi in Heerenveen liet met name Patrick Roest zich gelden. Op de vijf kilometer reed hij net geen baanrecord, op de tien kilometer lukte hem dat wel. Prestaties die internationaal zijn opgevallen.

"Natuurlijk ben ik onder de indruk van zijn tijden. Hij reed heel erg snel, net als vorig jaar", zegt de Noor Sverre Lunde Pedersen, regerend wereldkampioen op de vijf kilometer. Hij verwees begin dit jaar bij de WK afstanden Roest naar het zilver.

"Maar het seizoen is lang. Vorig jaar was ik voor Kerst niet heel goed, maar daarna wel. We gaan zien hoe de eerste wereldbekers verlopen."

Pedersen: 'Roest rijdt indrukwekkend, maar het seizoen is nog lang'

"In Hamar wil ik op mijn best zijn. De WK afstanden zijn een doel, maar de WK allround in Hamar zijn ook iets speciaals", vervolgt Pedersen.

Niet Kramer, maar Roest grootste concurrent

Pedersen heeft een groot aantal zilveren medailles overgehouden aan wedstrijden die gewonnen werden door Sven Kramer. De laatste jaren is Roest steeds vaker de sterkste en die is volgens Pedersen dan ook zijn grootste concurrent.

"Dit weekend en het hele seizoen. Roest is de man om te verslaan, dat wordt mijn doel. En hopelijk lukt dat niet alleen in Hamar."

Ik ben veranderd, ik denk niet meer in tijden.

Denis Joeskov

De verwachtingen van Pedersen komen overeen met die van Ted-Jan Bloemen. "Ik hoop de tweede helft van het seizoen in topvorm te zijn, nu heb ik niet zo'n goed idee hoe ik ervoor sta."

Bloemen maakte wereldreis en werd vader

De olympisch kampioen op de tien kilometer ging in de zomer na de Spelen op wereldreis, het wedstrijdritme en de inhoud waren daarna ver te zoeken. Een tiende plaats in de B-groep op de tien kilometer, in december vorig jaar, noemde hij een "bittere pil".

Afgelopen zomer kon Bloemen ook niet zo intensief trainen als hij wellicht had gewild. "Ik ben vader geworden. Dat geeft veel energie, maar het is geen ideale zomer geweest. Het is nu de uitdaging het vaderschap te combineren met topsport."

Kersvers vader Bloemen weet niet hoe hij ervoor staat bij eerste wereldbeker

Terwijl Bloemen zich door het seizoen worstelde, brak zijn landgenote Isabelle Weidemann voorzichtig door. Ze boekte een jaar geleden in de buitenlucht van het Japanse Tomakomai haar eerste wereldbekerzege, op de drie kilometer.

"Dat was echt een belangrijke overwinning, iets waar ik naar hunkerde", zegt de 24-jarige Canadese. Weidemann (24) hoopt Martina Sábliková, goed voor vijftien wereldtitels op de langste afstanden, vaker te kunnen verslaan.

"Ik wil naar haar niveau groeien, tot nu toe gaat het elk jaar beter. Maar ook Esmee Visser en Antoinette de Jong zijn gevaarlijke concurrenten." Alle vier de vrouwen rijden vandaag de drie kilometer in Minsk.

Bekijk hieronder het programma van het hele weekeinde. Alle races zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Vandaag staan de lange afstanden op het programma, morgen is het de beurt aan de sprintsters op de 500 meter. Dat lijkt het domein van Nao Kodaira, die vorig jaar maar één keer werd verslagen. Uitgerekend op de WK afstanden was de Oostenrijkse Vanessa Herzog haar de baas.

"We hebben deze zomer gewerkt aan de de start, dat is voor mij de sleutel om meer wedstrijden te winnen. De tweede plaatsen waren niet frustrerend, Nao is een geweldige schaatsster. Elke race kwam ik een beetje dichterbij, dat zorgde ervoor dat ik haar op mijn thuisbaan in Inzell kon verslaan."

Herzog werd dankzij haar wereldtitel verkozen tot Sportvrouw van het Jaar in Oostenrijk, als eerste niet-skiester of snowboardster sinds 2010. Haar hoofddoel is het prolongeren van haar wereldtitel in Salt Lake City, "Degene die wint, zal waarschijnlijk ook een wereldrecord rijden."

Zondag wordt het opengingsweekeinde van het wereldbekerseizoen afgesloten met onder meer de 1.500 meter voor mannen, de afstand waarop Denis Joeskov afgelopen winter zijn wereldrecord kwijtraakte aan Kjeld Nuis.

De Rus is vijf kilo afgevallen en richt zich dit seizoen vooral op de vijf kilometer en het allrounden. "In Astana rijd ik zelfs de tien kilometer en dan ga ik kijken of ik mee ga doen aan het WK allround in Hamar."

Joeskov heeft twee weken geleden alle afstanden in Heerenveen gezien. Hij weet hoe snel het ging, maar maakt zich niet druk. "Ik ben veranderd, ik denk niet meer in tijden. Nu ik dertig ben, word ik wat meer volwassen", lacht Joeskov. "Ik wil gewoon genieten van schaatsen en dan zien we wel hoe snel het gaat."

STER reclame