EPA

Israël heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad in de Gazastrook. Daarbij zouden zeker twee mensen gewond zijn geraakt.

Volgens het Israëlische leger zijn de aanvallen een reactie op raketten die gisteren vanuit Gaza zijn afgevuurd op burgers in het zuiden van Israël. Een groot deel daarvan werd onderschept. Vandaag blijven scholen in het gebied gesloten.

Gisterochtend bereikten Islamitische Jihad en Israël na twee dagen vol geweld nog een staakt-het-vuren, na bemiddeling van Egyptische autoriteiten en de Verenigde Naties.

Wapenstilstand fragiel

"Daarna zijn er gedurende de dag raketaanvallen uitgevoerd vanuit Gaza op Israël", zegt correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar kwam overdag geen reactie op, maar 's nachts heeft Israël wel aanvallen uitgevoerd. Voor zover bekend zijn er aan beide kanten geen doden gevallen, maar het staakt-het-vuren blijkt fragiel te zijn."

Sinds dinsdag zijn ruim 34 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zestien burgers gedood. Aan beide kanten raakten tientallen mensen gewond.

De Israëlische premier Netanyahu zei dat de militaire operatie op zijn einde loopt. "Onze vijanden hebben de boodschap begrepen, we kunnen iedereen bereiken."

Oplaaiing geweld

Het geweld begon toen het Israëlische leger dinsdag een commandant van Islamitische Jihad doodde. Volgens Netanyahu was de commandant van de beweging bezig met het voorbereiden van aanslagen.

Daarna vuurden strijders van Islamitische Jihad, die door de Europese Unie en Verenigde Staten als terroristische organisatie wordt gezien, honderden raketten af op Israël, dat de aanvallen beantwoordde met bombardementen. Hamas, de militante groep die in Gaza de macht in handen heeft, lijkt zich tot op heden niet met het conflict te bemoeien.

STER reclame