Het Israëlische luchtafweergeschut onderschept raketten uit Gaza Reuters

De radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad en Israël hebben na twee dagen vol geweld een staakt-het-vuren bereikt. Het bestand werd eerst door de Palestijnen naar buiten gebracht en later bevestigden Egypte, dat bemiddelt in het conflict, en het Israëlische leger het akkoord. Het staakt-het-vuren is om half vijf ingegaan.

Later in de ochtend werden er vanuit Gaza weer raketten op Israël afgevuurd. Onduidelijk is wie daarachter zit en of het staakt-het-vuren door Islamitische Jihad is geschonden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken benadrukte eerder dat het land vasthoudt aan het beleid om militanten in Gaza aan te vallen met raketten. "Israël raakt iedereen die probeert Israël te raken."

Israël draaide wel enkele beveiligingsmaatregelen terug en bijvoorbeeld scholen werden weer geopend.

Bloedbad voorkomen

VN-onderhandelaar Mladenov zegt dat er hard is gewerkt om gevaarlijke escalatie in en rond de Gazastrook te voorkomen. "De komende uren en dagen zullen kritiek zijn. Alle partijen moeten maximale beheersing tonen en hun aandeel nemen om een bloedbad te voorkomen. Het Midden-Oosten kan geen nieuwe oorlogen gebruiken."

Vannacht kwamen volgens autoriteiten in Gaza nog zes mensen om bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza gaat het om een familie. Volgens Israël is bij de aanval een commandant van Islamitische Jihad gedood. Het dodental aan de Palestijnse kant zou daarmee zijn opgelopen naar 34.

Bekijk hier beelden van de aanvallen van vannacht.

Aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza

De recente geweldopleving in Gaza begon toen het Israëlische leger dinsdag een commandant van de radicale organisatie Islamitische Jihad doodde.

Volgens premier Netanyahu van Israël was de commandant van de terreurbeweging bezig met het voorbereiden van aanslagen. Sinds hij is uitgeschakeld, is Israël vanuit Gaza bestookt met raketten. Die aanvallen, en pogingen daartoe, zijn door Israël weer beantwoord met bombardementen en drone-aanvallen.

De Islamitische Jihad wordt door zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten bestempeld als terroristische organisatie.

'Honderden raketten uit Gaza'

Het Israëlische leger zei gisteren dat er 360 raketten zijn afgevuurd vanuit Gaza. Daarvan heeft het naar eigen zeggen 90 procent tegengehouden. Door Israël zijn vooralsnog geen doden gemeld. Wel zijn er tientallen mensen gewond geraakt.

Gisteren reisde VN-coördinator Mladenov af naar de Egyptische hoofdstad Caïro om met bemiddelaars over een wapenstilstand te praten.

Vooralsnog heeft de regerende Palestijnse Hamas-beweging zich nog niet gemengd in het gewapende conflict.

STER reclame