De brandweermannen, ouder dan 70, die de brand blussen in Australië
NOS Nieuws

Groep 70-jarigen blust brand in Australië, krijgt lof op sociale media

De bosbranden in Australië blijven maar aanhouden, dus melden steeds meer vrijwilligers zich aan om te helpen bij het blussen van de branden. In Queensland, waar de noodtoestand is uitgeroepen, helpt sinds drie dagen een groep opvallende vrijwilligers mee: alle vrijwilligers zijn ouder dan 70. Een foto van de brandweermannen op sociale media heeft al honderden positieve reacties gekregen.

De groep, die liefkozend Dad's Army (vaders leger) wordt genoemd, blust op dit moment branden in Woodgate. In die stad wonen duizend mensen, vooral pensionado's. "Iemand zei me: je moet bij de brandweer gaan, dus dat heb ik gedaan", vertelt John Foster, een van de vrijwilligers.

Hij maakt zich zorgen om de omgeving, veel van het bos is al verloren. "Dat duurt jaren om weer terug te groeien." Maar opgeven doet de groep niet. "We zijn hier morgen en gaan door totdat het vuur helemaal uit is", vertelt hij tegen ABC News.

In de reacties op de foto op Facebook wordt de groep vooral veel bedankt. "Jullie zijn een inspiratie", schrijft iemand. "Goed gedaan, bedankt voor het beschermen van mijn favoriete vakantiebestemming", schrijft een ander.

In Australië woeden al weken enorme bosbranden. De vuurzee is een van de heftigste ooit in het land. Als gevolg van de branden zijn vier mensen overleden. Inwoners van het land zijn bang dat het alleen nog maar erger gaat worden, omdat de weersomstandigheden verder verslechteren. Niet alleen is het heel droog, het is ook erg warm, zei NOS-correspondent Eva Gabeler een paar dagen geleden. De luchtkwaliteit in Sydney is volgens Gabeler "belabberd". Dat komt onder meer omdat de stad is gehuld in rook.

Maar de temperaturen gaan met de zomer in zicht waarschijnlijk alleen maar oplopen:

Bosbranden in Australië: 'De ergste weersomstandigheden moeten nog komen'

Ook de Nederlandse brandweerman Jeroen van Veen, die in Australië woont, kent de wanhoop. Hij werkt als brandweercommandant en is momenteel aan het blussen in het noorden van de staat New South Wales, in het stadje Port Macquarie. "Wij kwamen hier gisteren naartoe met het vliegtuig en zagen vanuit de lucht dat het vliegveld in brand stond. Gelukkig konden we nog net landen", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vertelt dat de brandweer de laatste dagen vaak zelf branden aansteekt om de grote branden juist tegen te gaan. "We verbranden dan kleine stukken grond, zodat als de echte vuurhaard er is, er niets meer te verbranden is. Die kleine brandjes kunnen we zelf nog controleren. Achter die strip worden de huizen dan beschermd." Maar vaak is het voor de woningen al te laat. "Sommige huizen komen we tegen als ze al half in brand staan. Dan zijn de mensen nog aan het vechten, maar die moeten we dan eruit halen."

In New South Wales is er momenteel niet genoeg materieel om de branden te bestrijden. Daarom zijn er nu collega's uit Victoria naar de streek gekomen om te helpen, en die hebben materieel meegenomen. "Hopelijk kunnen we daar veel goeds mee doen. De komende twee weken, want daarna begint ons eigen brandseizoen in Victoria. En hebben we het materieel zelf nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl