Duitsland verplicht inentingen tegen mazelen, op straffe van opvangverbod

De Duitse Bondsdag heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel om inentingen tegen de mazelen vanaf maart 2020 te verplichten. Het voorstel werd met met steun van CDU/CSU, SPD en FDP aangenomen. Alleen de AfD stemde tegen; de Groenen en Die Linke onthielden zich van stemming.

In het wetsvoorstel staat dat ouders kinderen die naar de dagopvang of naar school gaan, moeten laten inenten. De vaccinatieplicht geldt ook voor onder andere leraren, personeel van kinderdagverblijven en medisch personeel. Bij het overtreden van de wet kunnen kinderen een verbod opgelegd krijgen om naar de dagopvang te gaan. In de andere gevallen kunnen boetes tot 2500 euro worden opgelegd.

De aanleiding voor het voorstel is een toename van het aantal besmettingen met mazelen in Duitsland. Dit jaar zijn al meer dan 500 gevallen vastgesteld. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) noemde het voorstel dan ook van belang voor de kinderveiligheid.

In een video van NOSop3 wordt uitgelegd wat de gevaren van niet vaccineren zijn:

Op dit moment heeft 92,7 procent van de kinderen die in Duitsland met school beginnen de vaccinaties tegen de mazelen gehad. Dat is onder de 95 procent die volgens experts nodig is om een uitbraak te voorkomen.

In 14 andere Europese landen zijn vaccinaties voor meerdere ziektes al verplicht. In onder meer Frankrijk, Italië en Polen worden kinderen al verplicht gevaccineerd tegen de mazelen. In Nederland zijn vaccinaties niet verplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl