Een inspreker van Kick Out Zwarte Piet tijdens de commissievergadering in Den Haag
NOS Nieuws

Anti-zwartepiet-demonstratie mag doorgaan tijdens Haagse intocht

De demonstratie tegen de intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten mag zaterdag doorgaan in Den Haag. Dat heeft de gemeenteraad vanmiddag besloten tijdens een ingelaste commissievergadering.

Insprekers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) riepen de politiek op om toestemming te verlenen voor de demonstratie. De grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wilde een verbod op alle demonstraties tijdens de aankomst van Sinterklaas, maar waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD) ziet geen reden om het protest te verbieden.

Vorig jaar werd het protest van KOZP op het laatste moment verboden door toenmalig burgemeester Pauline Krikke (VVD). Actievoerders verschenen toch op het Malieveld, en moesten door de ME beschermd worden tegen een groep pro-zwartepiet-activisten.

'Dit hoor je te veroordelen'

Afgelopen vrijdag ging het weer mis tijdens de voorbereiding van de aanstaande demonstratie in Den Haag. Terwijl KOZP in een pand aan de Beatrijsstraat vergaderde, werd de bijeenkomst met geweld verstoord. Daarvoor zijn vijf mensen aangehouden.

KOZP liet in de commissievergadering weten dat de burgemeester volgens hen "te weinig afstand" heeft genomen van de geweldplegers. "Dit hoor je te veroordelen, en dat hebben we niet gezien", aldus voorman Jerry Afriyie.

"De burgemeester wil eerst precies weten wat er gebeurd is, voordat hij reageert", antwoordde Remkes.

De Haagse burgemeester riep daarna op tot meer respect in de discussie rondom Zwarte Piet:

Niet alleen in Den Haag was er aandacht voor Zwarte Piet. Op de Markt in Den Bosch vond vanavond een demonstratie plaats van voorstanders van Zwarte Piet. Actiegroep Pro Zwarte Piet wil zaterdag geen roetveegpieten hebben bij de intocht van Sinterklaas. Volgens de planning zijn er bij de intocht in Den Bosch dit jaar zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten te zien. Het protest verliep rustig.

De pro-zwartepiet-demonstratie in Den Bosch

Ook online laten voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich de afgelopen dagen extra horen. Een aantal leden van de Nederlands/Belgische facebookgroep Ladies Talks benaderde internationale beroemdheden met een artikel van de nieuwssite Al Jazeera over het personage Zwarte Piet.

Daarop spraken onder meer de Amerikaanse zanger Trey Songz, rapper The Game en rapper Waka Flocka Flame zich op Instagram uit tegen Zwarte Piet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl