NOS Nieuws

Politie krijgt 22 aangiften binnen van 'sextortion' door Leidse bende

De politie heeft deze maand 22 aangiften binnengekregen van slachtoffers van sextortion, het afpersen met naaktbeelden, door een groep jonge criminelen uit Leiden en omgeving. Er hebben zich nog meer mensen gemeld en ook zij overwegen aangifte te doen.

Hulporganisatie Helpwanted.nl heeft een speciale chat voor slachtoffers van sextortion. Na berichtgeving op 2 november over acht jongens tussen de 15 en 18 jaar die vermoedelijk een ton opstreken met het afpersen van tientallen slachtoffers, is het aantal meldingen sterk toegenomen.

Honderden euro's

Bij de hulporganisatie kwamen in één weekend ruim 250 meldingen binnen van mensen die zeiden dat ze met afpersing te maken hebben gehad na het versturen van een naaktfoto. De organisatie noemt het aantal extreem hoog.

Vorig jaar kwamen bij de hulporganisatie in totaal 828 meldingen binnen van sextortion. Vaak gaat het om jongens die worden afgeperst om geld. Meisjes worden vaak onder druk gezet om meer naaktbeelden te sturen.

Uit voorlopige resultaten van een onderzoek van Helpwanted.nl bleek dat een op de drie jongens die worden gechanteerd met naaktfoto's geld overmaakt naar de afpersers. In veel gevallen gaat het om honderden euro's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl