Duncan Laurence en zijn entourage na de winst op het Songfestival in Tel Aviv
NOS Nieuws

Toch 'veel animo' voor loodzware vrijwilligersbaan Songfestival

Ben je pro-actief, fulltime beschikbaar tussen 1 en 18 mei en heb je geen 9-tot-5-mentaliteit? Spreek je goed Nederlands, Engels en nog een andere Europese taal én ben je bekend in Rotterdam? Dan heeft de organisatie van het Eurovisiesongfestival een leuke job voor je als begeleider van de artiesten en hun entourage. Enige minpuntje: je krijgt er geen cent voor.

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet de emoties op sociale media oplaaien. Kort gezegd vinden mensen het onbegrijpelijk dat een festival met een miljoenenbudget geen geld over heeft om sommige medewerkers een salaris of zelfs maar een onkostenvergoeding te geven.

"Het is heel gebruikelijk dat er op dit soort evenementen vrijwilligers ingezet worden", reageert NPO-woordvoerder Danny Vormer op de kritiek. Hij verwijst naar de Olympische Spelen in Tokio, waarvoor wel 80.000 vrijwilligers worden gezocht.

Toch is de vacature volgens Joost van Alkemade van vrijwilligerskoepel NVO "er eentje uit de buitencategorie". Hij zegt dat het inderdaad niet ongebruikelijk is dat bij grote evenementen, zoals de start van de Tour de France, een flinke inzet van vrijwilligers wordt gevraagd. "Belangrijk is dat het vrijwilligerswerk altijd aanvullend is ten opzichte van betaalde krachten, nooit in plaats daarvan."

Van Alkemade noemt het bizar dat mensen hun onkosten niet vergoed krijgen. "Dat is toch wel het minste. Zeker gezien de inzet die wordt gevraagd, mag dat er wel tegenover staan."

Vrijwilligers krijgen inderdaad geen reis- of onkostenvergoeding, bevestigt songfestivalorganisator NPO, maar wel gratis eten en drinken. De lange inzet is volgens de NPO nodig omdat het belangrijk is dat de begeleiders een band met de delegaties kunnen opbouwen. En omdat kennis van Rotterdam een vereiste is, heeft de organisatie een voorkeur voor mensen uit de regio. Bijkomend voordeel is dat er dan ook geen kosten worden gemaakt voor reis en verblijf, zegt Vormer.

Inmiddels stromen de reacties binnen, er is veel animo voor deze rol.

Danny Vormer, woordvoerder NPO

Hij geeft toe dat de functie veel van de vrijwilligers vraagt. "Maar de rol biedt tegelijkertijd ook een bijzondere ervaring en een unieke inkijk in het event. We zoeken dan ook mensen die deze investering in tijd zien zitten vanwege hun liefde voor het Songfestival."

Volgens de organisatie hebben binnen een dag al tientallen mensen zich aangemeld. Vormer: "De reacties stromen binnen, er is veel animo voor deze rol."

De komende tijd zullen er ook vrijwilligers worden geworven voor andere functies die minder tijd in beslag nemen. De organisatie heeft in totaal zo'n 600 mensen nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl