NOS Nieuws

NPO vraagt minister Slob om 12,4 miljoen voor Eurovisiesongfestival

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat minister Slob van Mediazaken 12,4 miljoen euro bijdraagt aan de uitzending van het Eurovisiesongfestival, volgend jaar vanuit Rotterdam. Dat blijkt uit de herziene begroting voor 2020, die de NPO naar het ministerie heeft gestuurd. Tot nu toe heeft het kabinet steeds geweigerd de portemonnee te trekken voor het festival.

Het uitzenden van het liedjesfestijn kost 26,5 miljoen euro. Ongeveer 9,6 miljoen daarvan wordt gedekt door bijdrages van de Europese omroeporganisatie EBU, sponsorgeld en ticketverkoop. De NPO zelf betaalt 2,5 miljoen euro en de AVROTROS 2 miljoen.

Uiteindelijk blijft er dan 12,4 miljoen euro over, en daarvoor kijkt de NPO naar minister Slob. Het bedrag komt boven op de ruim 817 miljoen euro die de omroep al nodig zegt te hebben voor de gewone programmering volgend jaar. Slob zei eerder nog dat de NPO eerst maar moet kijken wat er binnen die bestaande begroting mogelijk is.

Het oude liedje

Het bedrag dat de NPO vraagt, valt iets lager uit dan eerst werd gedacht. Toen Rotterdam als gaststad werd aangewezen, zei voorzitter Shula Rijxman van de NPO nog dat ze hoopte dat de politiek 15 tot 20 miljoen euro zou bijdragen.

Een woordvoerder van Slob zegt dat de minister naar de aanvraag kijkt. Regeringspartij VVD wil dat het kabinet de hand op de knip houdt. "De NPO valt meteen weer terug in het oude liedje: handje ophouden in Den Haag", zegt Kamerlid Zohair El Yassini. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het organiseren van dit prachtige feest prima kan zonder hulp van de Rijksoverheid."

Kamerlid Joost Sneller van D66 vindt het moeilijk om op basis van deze begroting een goed oordeel te vellen. "Maar dit bedrag komt op mij - zeker gezien de overige noden en wensen van de NPO - over als een hoog bedrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl