Sven Kramer voelt zich sterker dan een jaar geleden
NOS Schaatsen

Alleen door zuinig te zijn kan Kramer af en toe Roest nog bedreigen

Zo dominant als hij was, is hij niet meer. Zelfs de schaatser met de grootste prijzenkast van allemaal moet steeds vaker genoegen nemen met een nederlaag.

Sven Kramer won 82 van de 109 vijf kilometers die hij reed, maar van de laatste tien, schreef hij er maar twee op zijn naam. Dit weekeinde begint Kramer in Minsk aan zijn zestiende wereldbekerseizoen, maar de wedstrijdreeks zal voor hem geen prioriteit zijn, zegt NOS-commentator Martin Hersman.

"Vergelijk Kramer met Roger Federer, Rafael Nadal of Tiger Woods. Hij gaat nog wel hard rijden, maar minder vaak dan vroeger. Hij is zuiniger geworden met de pieken die hij kiest en kan niet meer met zijn krachten gooien."

'Alleen meedoen om te winnen'

Kramer werd afgelopen winter na acht gouden medailles in negen edities 'slechts' derde op de vijf kilometer bij de WK afstanden. Ook op het WK allround pakte hij brons, achter winnaar Patrick Roest. Maar in januari greep Kramer wel nog de Europese titel allround, voor zijn bijna tien jaar jongere ploeggenoot.

"Roest is de te kloppen man, hij is veel beter dan veel mensen zich realiseren", aldus Hersman. "Maar ik heb het idee, als ik Kramer en zijn coach spreek, dat Sven niet doorgaat als hij denkt dat hij echt niet meer kan winnen. Dat maakt het interessant."

Maart 2019: Kramer (r) feliciteert Patrick Roest, de winnaar van het WK allround

De aanloop naar het seizoen verliep rumoerig voor Kramer, met bestuurlijke onrust bij Jumbo-Visma en een knieblessure, half oktober opgelopen bij een aanrijding met een auto.

De problemen op het kantoor bij Jumbo-Visma laten zich het best omschrijven als groeipijn, nu de schaats- en wielertakken veel succes beleven en samen zijn gebracht in Team Oranje, een organisatie die zijn vleugels nog verder uit wil slaan in de Nederlandse topsportwereld. Dat betekent ook verandering en daarin moet iedereen wel meegaan.

Bij de gesprekken tussen de verschillende partijen afgelopen zomer, werd ook Kramer betrokken. "Er zijn nieuwe afspraken gemaakt en de neuzen staan dezelfde kant op. Natuurlijk word je daarvoor gevraagd, maar mijn intentie is geweest om de allergrootste ploeg te zijn in zowel het wielrennen als het schaatsen. En dat in een fijne harmonie."

Kramer: 'De neuzen staan weer dezelfde kant op'

De man die het proces van Team Oranje zou begeleiden, Justin Goetzee, vertrok al snel weer, vanwege een "verschil van inzicht", zoals de ploeg meldde.

"In elke organisatie heb je te maken met strubbelingen", zegt Kramer. "Die liggen in een sportploeg van ons kaliber onder een vergrootglas."

Ik rijd om te winnen, al het andere is bijzaak.

Sven Kramer

Commentator Hersman wil de gevolgen van de interne problemen echter niet te groot maken. "Ieder bedrijf heeft te maken met verandering, dit team heeft zo veel sponsoren en is zo groot geworden. En eigenlijk is er maar weinig gebeurd, er zijn weinig mensen weggegaan en de rijders willen er nog steeds schaatsen."

Een van die sporters is Kramer zelf, die wellicht na zijn carrière een bestuursfunctie zal bekleden bij zijn huidige werkgever.

"Nu ben ik nog steeds schaatser en ik rijd om te winnen. Al het andere is bijzaak, maar je kan niet zeggen dat het er niet toe doet", zegt Kramer over de gesprekken die hij voerde.

Sven Kramer tijdens de presentatie, vorige maand

De schaatser plaatste zich, ondanks knieklachten als gevolg van de aanrijding, wel voor de eerste vier wereldbekers op de vijf kilometer en de 1.500 meter.

Vorig jaar kampte Kramer ook met wat fysieke tegenslag, hij werd door rugklachten gedwongen een pauze in te lassen, hij sloeg toen een deel van de schaatswinter over om zich in het Italiaanse Collalbo voor te bereiden op de belangrijke toernooien.

Op de vraag of hij er beter voor staat dan een jaar geleden is Kramer duidelijk. "Op dit moment zeker."

Vrijdag rijdt hij de vijf kilometer in Minsk, op een van de negentien ijsbanen in de wereld waar hij het baanrecord in handen heeft.

Sven Kramer tijdens een training in Thialf afgelopen zomer

Hersman verwacht Kramer tussen Kerst en Oud en Nieuw weer in topvorm te zien. "Hij gaat zich laten zien als het er echt om gaat, eerst bij de NK afstanden en dan bij de WK afstanden. Een WK allround rijden in een vol Hamar vindt hij mooi, maar dat is een toetje."

"Twee weken geleden reed hij zijn vierde tijd ooit op de 1.500 meter in Thialf, hij kan het echt nog wel. Maar om in de buurt te komen van Roest op de vijf kilometer, moet hij echt heel goed zijn. Eigenlijk zo goed als hij in het verleden was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl