De snelweg bij La Jonquera werd geblokkeerd door demonstranten AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Politie maakt einde aan grensblokkade Catalaanse separatisten

De Franse politie heeft de belangrijke grensovergang tussen Spanje en Frankrijk bij La Jonquera ontruimd. Aan de Franse kant van de grens werd sinds gisterochtend geprotesteerd door de Catalaanse separatistische beweging Tsunami Democràtic.

De beweging wilde de grensovergang zeker drie dagen bezet houden, maar de politie greep vanochtend in.

Op beelden is te zien dat agenten van de Franse oproerpolitie hard ingrijpen:

Traangas en pepperspray ingezet om Catalaanse seperatisten te verdrijven

De snelweg is inmiddels in zuidelijke richting weer open. De politie zette bij de ontruiming traangas en pepperspray in. Er zijn negentien mensen gearresteerd.

De actievoerders werden teruggedreven naar het Spaanse deel van de grens, waar ze werden opgewacht door de Spaanse oproerpolitie.

Aan de blokkade deden in totaal zo'n 2000 separatisten mee. Ze versperden met auto's de grensovergang. Daarna sloegen ze een kamp op en plaatsten betonnen blokken.

De blokkade leidde gisteren tot lange files aan beide kanten van de grens.

Enige manier

Met de blokkade wilde Tsunami Democràtic duidelijk maken dat zij willen praten over "zelfbeschikking, grondrechten en vrijheid voor gevangenen en ballingen". De groep benadrukt dat overleg de enige manier is om het conflict over Catalonië op te lossen.

In Catalonië is de onrust opgelaaid na de veroordeling, vorige maand, van een aantal Catalaanse separatistenleiders. Zij kregen tussen de negen en dertien jaar celstraf opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. In Barcelona gingen honderdduizenden demonstranten de straat op.

STER reclame