De snelweg bij La Jonquera wordt geblokkeerd door demonstranten
NOS NieuwsAangepast

Catalaanse actiegroep Tsunami Democràtic blokkeert grensovergang met Frankrijk

De Catalaanse separatistische beweging Tsunami Democràtic heeft de snelweg bij de grens tussen Spanje en Frankrijk geblokkeerd. De groep noemt dit de aftrap van een driedaags protest.

Tsunami Democràtic meldt op Twitter dat het verkeer in beide richtingen wordt tegengehouden. De weg is met auto's versperd in de buurt van de plaats La Jonquera, vlakbij de grensovergang met de Franse plaats Le Perthus.

De actiegroep roept sympathisanten op naar de grensovergang te komen. Er wordt voor eten gezorgd en muziek gedraaid.

Met de blokkade willen de separatisten duidelijk maken aan de Spaanse regering dat zij willen praten over 'zelfbeschikking, grondrechten en vrijheid voor gevangenen en ballingen'. De groep benadrukt dat overleg de enige manier is om het conflict over Catalonië op te lossen. Lukt dat niet, dan zal de kloof tussen Spanje en Catalonië volgens de groep alleen maar groter worden.

Tsunami Democràtic laat in een persverklaring weten bewust gekozen te hebben voor een snelwegblokkade met auto's. "Spanje heeft laten zien dat als burgers hun rechten willen verdedigen met hun lichaam, Spanje reageert met politiegeweld tegen hen. Dat werd wel duidelijk bij het protest op het vliegveld in Barcelona. Daarom hebben we ervoor gekozen om voertuigen te gebruiken."

Op sociale media is te zien dat er veel demonstranten op de been zijn:

Door de blokkade staan er lange files op de weg. Veel verkeer rijdt om via de oude snelweg N11, waar over 18 kilometer langzaam wordt gereden. Transportbedrijven dreigen samen ongeveer 15 miljoen euro te verliezen, waarschuwt de Spaanse brancheorganisatie. Ook dreigen volgens de sector tekorten aan bepaalde producten.

Aan beide kanten van de grens zijn de eerste auto's uit de blokkade weggesleept. De Franse oproeppolitie had de betogers tot 13.30 uur gegeven om de blokkade op te heffen. Volgens Spaanse media hebben ongeveer honderd demonstranten hun auto inmiddels weggehaald.

In Catalonië is de onrust opgelaaid na de veroordeling, medio oktober, van een aantal Catalaanse separatistenleiders. Zij kregen tussen de 9 en 13 jaar celstraf opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. In Barcelona gingen vorige maand tienduizenden demonstranten de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl