Marlene van Gansewinkel springt naar zilver bij WK para-atletiek
NOS Sport

Zilver voor verspringster Van Gansewinkel bij WK para-atletiek

Marlene van Gansewinkel heeft haar eerste medaille veroverd bij de WK para-atletiek in Dubai. Nadat ze op eerder op de 200 meter buiten de prijzen was gevallen door een diskwalificatie, hield de Tilburgse aan het verspringen (klasse T62/64) zilver over.

Van Gansewinkel werd pas in de zesde en laatste ronde voorbijgestreefd door de Japanse Maya Nakanishi. Fleur Jong, springend op twee blades (klasse T62), eindigde als vierde. Ze was dit jaar al eens goed voor 5,72 meter, maar kwam nu niet verder dan 5,16 meter.

'Goede oefening'

De zilveren plak leverde Van Gansewinkel een beetje dubbel gevoel op, bekende ze. "Ik ging als tweede de wedstrijd in en kwam er als tweede uit. Dus dat heb ik goed gedaan. Maar ik weet dat ik veel beter kan dan dit en baal dat ik dat niet heb kunnen laten zien", keek ze terug op haar prestatie.

Bekijk hier de reactie van Marlene van Gansewinkel en Fleur Jong na de finale van het verspringen:

Van Gansewinkel, die met één blade springt (klasse T64), kwam in de finale aanvankelijk tot 5,24 meter en leek daarmee het tweede goud voor Nederland veilig te stellen. In haar laatste poging kwam Nakanishi echter tot 5,37 meter. Daar kon de Nederlandse in háár laatste sprong slechts 5,28 tegenover stellen.

Toch wist de nummer twee er ook wat positiefs uit te pikken. "Het is een goede oefening voor volgend jaar. Ik hoop hier gewoon veel van de leren", verwees Van Gansewinkel naar de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Tegenwind

Er werd matig gesprongen in de nazomeravond in Dubai. De wind was daar grotendeels debet aan. Ook Jong worstelde met de omstandigheden. "Ik zou heel trots moeten zijn: vierde van de wereld in mijn vierde wedstrijd. En ik spring 5,15, wat ik ook niet iedere week doe. Maar ik moest door die tegenwind echt zoeken naar mijn afzet."

Fleur Jong in actie in Dubai

Tegelijkertijd besefte Jong dat ze helemaal niet mocht klagen. Vorig jaar dreigde ze na een operatie haar topsportcarrière te moeten opgeven. "Ja, eigenlijk is het complete waanzin om nu te zeggen dat ik niet zo heel blij ben. Maar ja, je gaat altijd voor het hoogst haalbare."

Morgen wacht beiden de 100 meter. Iets te snel naar de zin van Van Gansewinkel. "Verspringen is fysiek best wel zwaar. Ik merk dat ik eigenlijk wel even wil herstellen. Vooral ook omdat ik het hele jaar al een kuitblessure heb. Het liefst zou ik nu wat tijd ertussen hebben. Maar dat is niet zo. Dus we gaan ons best doen met fysio."

Speerwerpster Roorda vijfde

Noëlle Roorda eindigde op de vijfde plaats bij het speerwerpen (klasse F46). Wheeler Kenny van Weeghel plaatste zich voor de halve finales op de 400 meter (klasse T54).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl