De vernielde auto van Mitchell Esajas
NOS NieuwsAangepast

Nog twee verdachten vast voor geweld bij congres Kick Out Zwarte Piet

Twee van de vijf opgepakte verdachten die de bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gisteravond met geweld verstoorden, blijven langer vastzitten. De andere drie zijn vandaag na verhoor vrijgelaten, laat de politie Den Haag weten.

De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. "Dat hangt af van de verklaringen en de rest van het onderzoek", zegt een woordvoerder.

De vijf die gisteravond zijn aangehouden zijn tussen de 13 en 37 jaar oud en komen uit Den Haag. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. Eerder werd gezegd dat een verdachte uit Den Andel in Groningen kwam, maar dat klopt niet.

Volgens de politie waren er meer dan tien mensen bij de verstoring. "Dat betekent dus dat er nog een aantal buiten lopen", zegt de politie.

Openbare orde

Over de individuele gevallen kan de politie weinig zeggen. "Dat is onderdeel van strafrechtelijk onderzoek. Wat zij gedaan hebben en wat hun beweegredenen en motieven waren, zal uit de verhoren blijken."

Bij de verstoring werden ruiten vernield, auto's beschadigd en vuurwerk afgestoken. "De openbare orde was in het geding, dat lijkt me duidelijk", zegt de politie. "Het is een grondrecht om te vergaderen."

Mitchell Esajas van KOZP zei gisteren dat het om zeker veertig belagers ging. Zij wisten niet binnen te komen, omdat de deuren meteen werden gebarricadeerd. Vervolgens werd de politie gebeld. In het pand waren ongeveer zeventig mensen aanwezig.

Sponsors

Het is Den Haag al enige weken onrustig rondom de Sinterklaasintocht. Daarin lopen nog Zwarte Pieten mee en KOZP heeft ondernemers die de intocht willen sponsoren een e-mail gestuurd waarin wordt aangekondigd dat de actiegroep "speciaal aandacht zal schenken" aan hen tijdens de demonstratie bij de intocht.

Daarop hebben enkele sponsors zich teruggetrokken, wat onder meer betekent dat er bij de intocht geen snoep wordt uitgedeeld. Hart voor Den Haag/Groep de Mos noemde de mail "onverantwoorde intimidatie".

Het ging absoluut niet om intimidatie, zei Mariam El Maslouhi van KOZP tegen Omroep West. "We wilden ze attenderen dat ze op een lijst staan met sponsoren, we waren nieuwsgierig of ze dat inderdaad nog steeds zijn en hoe ze daar tegenover staan."

Opruiende rol

Een van de sponsors is de Haagse ondernemer John van Zweden. Hij plaatste voor de verstoring oproepen op Twitter om te protesteren tegen de bijeenkomst en KOZP "met pek, veren en nog meer shit" de stad uit te donderen.

Die oproepen zijn nu verwijderd. Van Zweden wordt op het sociale medium beschuldigd om zijn "opruiende rol" bij het incident. Hij laat in een reactie weten dat hij iedere vorm van geweld afkeurt. "Ik geef geen reacties meer op deze kwestie. Ben er nu wel klaar mee", schrijft hij aan de NOS.

Congres Kick Out Zwarte Piet verstoord: 'Ramen werden kapot geslagen'

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag wil niet inhoudelijk op de zaak reageren. "Het was een besloten bijeenkomst", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De politie heeft ingegrepen, maar de openbare orde is verder niet in het geding geweest. Daarom heeft de burgemeester verder niets over dit incident te zeggen."

Minister Grapperhaus veroordeelt het gebruikte geweld. Hij wil niet ingaan op het incident van vrijdagavond. "Maar we hebben in Nederland een vrije debatcultuur, dat moet je niet proberen te beïnvloeden met gewelddadige acties. Of het nou gaat om gevoeligheden over 5 december of over andere dingen: je onthoudt je in de discussie van geweld."

Grapperhaus: 'In onze debatcultuur past geweld niet, punt'

In de landelijke politiek wordt verder verontwaardigd gereageerd op de verstoring van de KOZP-bijeenkomst. D66-Kamerlid Paternotte riep premier Rutte gisteren al op om "dit soort haatgeweld van totale malloten" keihard te veroordelen. Vorig jaar nam Rutte nog afstand van alle extremisten, zowel voor als tegen Zwarte Piet.

PvdA-leider Asscher noemt de bestorming in Den Haag een "onacceptabele schending van het recht op vrijheid van vergadering en vereniging". Denk-fractievoorzitter Kuzu spreekt van "onder het mom van een kinderfeestje je racistische gal spugen".

Klaver van GroenLinks zegt dat het gaat om "een regelrechte aanval op wie wij als land zijn". "Een pand bestormen met vuurwerk, mensen intimideren, is niet het verdedigen van een Nederlandse traditie", schrijft hij op Twitter. "Stop de haat. Stop het racisme."

PVV-leider Wilders ging niet op de verstoring van gisteren in, maar zei vanochtend wel over Zwarte Piet: "Hou eens op met al dat gezeur. Er is maar één Zwarte Piet en die is zwart".

Intocht van Sinterklaas

De gemeente was op de hoogte van de bijeenkomst van gisteravond, omdat het evenement op sociale media was aangekondigd. Ook de politie was op de hoogte. Omdat het evenement in de buurt van een politiebureau was, was de politie snel ter plaatse.

Volgende week zaterdag is de intocht van Sinterklaas. Een woordvoerder van de politie zegt dat "het onze taak is de openbare orde bewaken". De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie bereidt de intocht altijd goed voor, zegt de gemeente. "Dat geldt ook voor dit jaar. Er is bij ons bekend dat KOZP wil demonstreren. Dat kan ook gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl