NOS NieuwsAangepast

HEMA kiest voor Jumbo en zet Albert Heijn aan de kant

Jumbo Supermarkten en HEMA willen elkaar gaan versterken. HEMA-artikelen zouden dan op termijn gekocht kunnen worden in de Jumbo. Hoe de samenwerking er verder uit moet komen te zien is nog onduidelijk. "Daarover wordt nog gesproken", zegt een woordvoerder van HEMA.

Het gaat vooralsnog om een principeovereenkomst tussen de twee bedrijven. Voor het einde van het jaar moet er meer duidelijk worden. Mogelijk wordt HEMA ook medesponsor van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma.

Jumbo heeft 650 supermarkten in Nederland. Alleen concurrent Albert Heijn is groter. HEMA heeft 750 winkels in 13 landen.

Niet met Albert Heijn

In februari kondigde HEMA nog een samenwerking met Albert Heijn aan. In twee stedelijke winkels van HEMA zou een supermarkt van Albert Heijn komen. Die plannen gaan niet meer door, zegt de HEMA-woordvoerder. Albert Heijn bevestigt het einde van de voorgenomen samenwerking en noemt dat "een besluit van de HEMA".

Jumbo opende deze week ook de eerste winkel in België. In de Belgische media wordt geschreven over de 'start van een veroveringstocht', en hoe Jumbo ook in België concurrent Albert Heijn het vuur aan de schenen wil leggen. Albert Heijn opende in 2011 al de eerste supermarkt in België, moederbedrijf Ahold fuseerde in 2016 met het Belgische supermarktconcern Delhaize.

'Slimme zet'

Laurens Sloot, supermarktdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de voorgenomen samenwerking tussen Jumbo en HEMA een slimme zet. "Jumbo en HEMA staan allebei te boek als winkels met een goede prijs-kwaliteit verhouding. HEMA haalt nu een kwart van de omzet uit de verkoop van voedsel, met de expertise van Jumbo kan dat wellicht worden uitgebouwd."

Sloot verwacht dat er HEMA-producten zoals bestek, borden, kopjes en schoteltjes verkocht gaan worden in Jumbo-winkels. Ook worden mogelijk een aantal HEMA-filialen omgebouwd naar Jumbo City stores.

De grote verliezer is Albert Heijn. "Als ik Albert Heijn was, zou ik het niet leuk vinden", zegt Sloot. "Die supermarkt is nu nog heer en meester in de binnensteden. De grote concurrent Jumbo lijkt nu via Hema voet aan de grond te krijgen in diezelfde binnensteden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl