Minister Blok ANP

Minister Blok vindt het onacceptabel als Nederlandse IS'ers in Irak de doodstraf krijgen. "Ik vind dat IS'ers zwaar bestraft moeten worden voor de verschrikkelijke dingen die ze gedaan hebben, maar ik ben altijd en overal tegen de doodstraf."

De VVD-minister van Buitenlandse Zaken reageert op de uitspraak van VVD-Kamerlid Yesilgöz dat het wel acceptabel is als Nederlandse IS'ers ter dood worden veroordeeld. "Dat is dan de ultieme consequentie", zei Kamerlid Yesilgöz.

Dat leidde tot onenigheid in de coalitie. De regeringspartners CDA en D66 lieten meteen weten het er niet mee eens te zijn. Nu neemt ook Blok afstand.

Contact met Irak

Blok herhaalt het standpunt dat het kabinet al langer uitdraagt: "Nederland zal zich altijd verzetten tegen de doodstraf, voor wie dan ook en waar dan ook."

Hij wil dat Nederlanders daar worden berecht waar het misdrijf is gepleegd, zoals het internationaal recht ook voorschrijft. Maar dat mag wat hem betreft nooit tot de doodstraf leiden.

Blok zegt dat hij en zijn Europese collega's in nauw contact staan met de Iraakse autoriteiten om te bereiken dat Europese IS'ers daar worden berecht "waarbij niet de doodstraf wordt opgelegd".

STER reclame