NOS Nieuws

Milieuorganisaties: stroom wordt nauwelijks groener

Het aanbod van stroom voor consumenten is het afgelopen jaar nauwelijks groener geworden. Op de zakelijke markt werd grotendeels zelfs vervuilende stroom aangeboden, maken de organisaties Natuur & Milieu, WISE, de Consumentenbond en Greenpeace op uit hun jaarlijkse Stroomranking.

Alle leveranciers bij elkaar opgeteld beoordelen de milieuorganisaties de situatie met een 5,7. Een jaar eerder was dat een 5,6. Op de consumentenranglijst is de score net als in 2017 een 6,3, terwijl het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst steeg van 4,8 naar 5,3.

De ranglijst van consumentenleveranciers

Op de consumentenmarkt maakten de grote partijen wel een stap naar verduurzaming, tot genoegen van de milieuorganisaties. "Daarom kunnen we toch spreken van een lichte vooruitgang. Een iets groter aantal consumenten kreeg nu namelijk groenere stroom dan een jaar eerder."

De zakelijke markt blijft achter: daar doen partijen minder hun best om te verduurzamen. "Dat terwijl de zakelijke markt ruim drie keer zo veel stroom gebruikt als consumenten."

Ook merken de organisaties op dat de liberalisering van de energiemarkt vijftien jaar geleden tot veel nieuwe leveranciers heeft geleid, maar niet tot veel groene partijen. "Veel nieuwkomers lijken zich door lage prijzen in te vechten op de markt en zij besteden daarbij weinig aandacht aan duurzaamheid."

De milieuorganisaties wijzen op de klimaatcrisis en de afspraken uit het Klimaatakkoord die volgens hen om daadkracht vragen. "Je zou daarom verwachten dat er door leveranciers meer tempo wordt gemaakt. Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel energieleveranciers de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen."

Deze video maakte Nieuwsuur eerder dit jaar over de energiediscussie:

Hout groener dan kolen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl