Werkzaamheden op een bouwterrein
NOS Nieuws

'Duizenden banen op de tocht door stikstof- en PFAS-problematiek'

Bij bouw- en infrabedrijven zijn nu al 1344 projecten vertraagd door de problemen rond stikstof en PFAS. Dat zegt branchevereniging Bouwend Nederland, die een enquête hield onder de leden.

Al die projecten zijn goed voor bijna 50.000 banen. Dus als er niet snel een oplossing komt, kan dat leiden tot fors banenverlies. Het gaat om zowel infrastructurele projecten als woning- en utiliteitsbouw. De bouw van meer dan 29.000 huizen loopt vertraging op. Zo'n 20 procent van de achterban van de branchevereniging vulde de vragenlijst in, dus waarschijnlijk ligt het totale aantal getroffen projecten nog hoger.

Bouwend Nederland hamert er al langer op dat er snel een uitweg gevonden moet worden. Vorige week werd in Den Haag een groot protest gehouden door de sector.

Het kabinet heeft vandaag opnieuw gepraat over maatregelen om het stikstofprobleem op te lossen, maar ze zijn er nog niet uit. Eerst was het de bedoeling dat het kabinet deze week een pakket aan maatregelen zou presenteren, maar premier Rutte verwacht niet dat dat nog gaat lukken.

Er circuleren diverse maatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid, het versneld vervangen van 'sjoemeldiesels' en het toevoegen van enzymen aan veevoer, waardoor dieren minder ammoniak uitstoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl