Radioprogramma de Dik Voormekaar Show is uitgeroepen tot het beste van honderd jaar radio. De wekelijkse show van André van Duin en Ferry de Groot eindigde op de eerste plaats in De Onvergetelijke Luisterlijst van de NPO, waar luisteraars afgelopen weken konden stemmen op honderd fragmenten, presentatoren en programma's.

Op twee staat radiomaker Frits Spits, die vorige week nog werd verkozen tot radiomaker van de eeuw. De Top 2000, het programma dat in de laatste dagen van het jaar wordt uitgezonden op NPO Radio 2, eindigde op de derde plaats.

De Onvergetelijke Luisterlijst werd samengesteld naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van radio. Vandaag precies een eeuw geleden verzorgde Hanso Idzerda vanuit zijn eigen studio in Den Haag de allereerste publieke radio-uitzending van Nederland.

De top-10 van de lijst ziet er zo uit:

1. Dik Voormekaar Show

Sketches van André van Duin en Ferry de Groot, die in de jaren 70 en 80 werden uitgezonden op wat toen nog Hilversum 3 heette. Met typetjes als presentator Dik Voormekaar, Meneer De Groot, Harry Nak en de NCRV-man.

Dik Voormekaar Show

Dik Voormekaar Show - André van Duin en Ferry de Groot in 2009 ANP

2. Frits Spits

Bekroonde radiomaker, bekend van programma's als De avondspits en Tijd voor twee.

Frits Spits

Frits Spits ANP

3. Top 2000

De lijst der lijsten, vol met herinneringen, voor veel mensen sinds 2000 dé afsluiter van het jaar.

Top 2000

Het Top 2000 café op het Mediapark in Hilversum in 2011 ANP

Dit is de rest van de top-10:

4. Top 40
5. Met het Oog op Morgen
6. Radio Tour de France
7. Radio Veronica
8. Weeshuis van de hits
9. Ronflonflon
10. Arbeidsvitaminen

Alle fragmenten uit de top-10 zijn terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Op De Onvergetelijke Luisterlijst stonden klassiekers uit vervlogen tijden als De Bonte Dinsdagavondtrein, Paulus de Boskabouter en Negen heit de klok, waar mensen in de decennia na de oorlog nog voor thuisbleven.

Er kon ook worden gestemd op presentatoren als Govert van Brakel, Tineke de Nooij en Edwin Evers en fragmenten met groot nieuws, zoals het neerhalen van de MH17, de aanslagen op 11 september 2001 en de krakersrellen tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix.

Claudia de Breij en Gerard Ekdom bij het 60-jarig bestaan van Arbeidsvitaminen, in 2006 ANP

De Wereld Draait Door stond gisteravond helemaal in het teken van het radio-jubileum, in een uitzending die ook werd uitgezonden op NPO Radio 1.

Ondanks de opkomst van televisie, internet en sociale media voorspelt Frits Spits een zonnige toekomst voor het medium. "We gaan door naar de tweehonderd, driehonderd en dan nog vierhonderd jaar. Radio gaat nooit verloren", zei hij in Nieuwsuur.

STER reclame